Kako prepoznati da je vreme za menjanje ulja u menjaču?

23.11.2020

10:35 >> 09:55

0

Prilično komplikovan posao za koji se obavezno obratite profesionalcu

Kako prepoznati da je vreme za menjanje ulja u menjaču?
Copyright Profimedia

Što ga bolje održavate, to će duže da vam traje. I tu nema prevelike filozofije kada je vaš atomobil u pitanju. Ipak, postoje neki zahvati koje ne radimo tako često, pa može da se dogodi i da zaboravimo na njih. Među njima je i menjanje ulja u menjaču, servis koji se radi, otprilike, posle 150.000 pređenih kilometara kada su manuelni menjači u pitanju.

A zašto je važno da na vreme primetimo da ga je potrebno zameniti? Ulje u menjaču podmazuje sve njegove vitalne delove, smanjuje trenje među njima i hladi ih, a smanjuje i mogućnost pojave korozije.

Menjaču je, kao i motoru, potrebno podmazivanje, a ulje za menjače vremenom gubi svoje svojstva. Razlika je u tome što su intervali njegove zamene veći nego u slučaju motornog ulja.

Možda vas zanima: Na današnji dan pre 120 godina, provozan je prvi “mercedes”

Intervali zamene ulja kod automatskih menjača su između 90.000 i 120.000 kilometara, u zavisnosti od opterećenja vozila, a kao vremenski interval može se uzeti period od 6 do 8 godina.

To, međutim, zavisi i od vrste automobila, odnosno stila vožnje. Tako, na primer, sportski automobili i agresivniji stil vožnje, odnosno agresivnije menjanje brzina više “troši” sam menjač i ulje menjača.

Profimedia

Ulje vremenom gubi svoja svojstva i posle dužeg korišćenja postaje kontaminirano sitnim česticama koje nastaju kao proizvodi rada menjača.

Ulje, u početku, te sitne nečistoće transportuje prema filteru. Međutim, kasnije, ukoliko se ne menja, ulje postaje sve zasićenije sitnim česticama.

Zato treba obratiti pažnju na menjanje brzina. Pa, kada primetite da se promena teže odvija, posebno kod manuelnih menjača, prilikom prebacivanja u prvi i drugi stepen prenosa, to bi mogao da bude znak da je ulje dotrajalo.

Radni vek ulja u manuelnim menjačima je oko 150.000 pređenih kilometara, ukoliko proizvođač nije naveo interval njegove zamene.

S obzirom na to da je zamena ulja u menjaču prilično komplikovan posao, posebno kod automatika, potrebno je da je obave kvalifikovani mehaničari.

Saznaj više:

Informišite se zbog kojih „sitnica“ sigurno padate na tehničkom pregledu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike