Ova nalepnica na automobilu sadrži važne informacije, a retko ko je i primeti

09.10.2021

17:19

0

Proizvođači je stavljaju na različita mesta i možete je pronaći: na vozačevim vratima, na unutrašnjoj strani vratanaca rezervoara goriva, ispod haube, na kućištu osigurača ili s unutrašnje strane pregrade za rukavice

Ova nalepnica na automobilu sadrži važne informacije, a retko ko je i primeti
Copyright Pixabay

Ova nalepnica sadrži bitne informacije i nikako ne biste smeli da je zanemarite. Ona vam govori da nije dovoljna samo vizuelna kontrola guma, kao i da postoji pritisak do kog gume moraju da budu napumpane. 

Danas stvari umnogome spašavaju senzori pritiska, koji "paze“ da je pritisak vazduha gumama u granicama prihvatljivog. To u prevodu znači da postoji tolerancija, a ona pak u određenim situacijama omogućava osetno odstupanje od optimalnog pritiska. 

Ako ste se pitali koji je idealan pritisak u gumama, spomenuta nalepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrednostima koje je propisao proizvođač, a zavise od veličine pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika i sadrže preporučeni pritisak pumpanja kada je guma hladna. 

24sedam/S.H.B.
 

Obratite pažnju jer su na nalepnici najčešče ispisane dve različite vrednosti preporučenog pritiska. Prva se odnosi na slučaj kada su “normalni” uslovi vožnje, a druga kada je vozilo opterećeno određenim brojem osoba ili dodatnim teškim teretom.

A ako se pitate zašto je sve to bitno, odgovor je jasan. Nizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne performanse. Ako gume nisu dovoljno napunjene, troše se spoljne ivice. Ako je pak pritisak pri većim brzinama za 20 odsto niži, habanje guma može se povećati i do 30 odsto.

Pixabay
 

S druge strane, prevelik pritisak donosi neravnomerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila. Takođe, guma se će se lakše probušiti.

Pored nalepnica i priručnika vozila, postoje i tabele pritisaka koje neki proizvođači guma objavljuju na internetu, a mogu se pronaći i na nekim benzinskim pumpama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike