U jednoj stvari su isti: Novo istraživanje pokazalo ko su bolji vozači - žene ili muškarci

07.11.2022

10:59

0

Autor: Z. A.

Rezultati se ne poklapaju sa mišljenjem mnogih

U jednoj stvari su isti: Novo istraživanje pokazalo ko su bolji vozači - žene ili muškarci
pexels-hadi-slash-3543856 - Copyright Pexels

Najnoviji podaci austrijskog Zavoda za statistiku (Statistik Austria) o istraživanju pokazuju kako su žene ipak bolji vozači, tj. da su prouzrokovale manje saobraćajnih nesreća od muškaraca.

Stereotipe na stranu, svakako i logičan zaključak u odnosu na konkretne pokazatelje. No što se tiče netolerantnosti i nervirana, situacija je poprilično slična. Žene su svakako sigurniji učesnici u saobraćaju jer brojke govore kako prouzrokuju manje saobraćajnih nesreća od muškaraca.

- Žene za volanom veoma su skupe - da ova sintagma nije istinita, pokazuju osiguravajuća društva i najnovije studije.

Pexels
 

Statistika govori da bez obzira na kategoriju koju spominjemo, bilo u automobilu, na biciklu ili kao pešaci, žene su definitivno sigurniji učesnici u saobraćaju.

U većini slučaja uzrok nesreća je muški deo populacije, i to 58 odsto kao pešaci, 66 odsto kao motociklisti i 64 odsto kao vozači automobila. Najčešći uzrok jeste nepažnja vozača, ali najnovija istraživanja govore kako je mobilni telefon sve veći problem zbog kojeg dolazi do nesreća. Od ukupno 11.302 nesreće, žene su odgovorne u 3.776 slučajeva, a muškarci za dvostruko više – čak 7.526.

Profimedia
 

Austrijsko odeljenje sigurnosti na putevima kod 1.500 ispitanika utvrdilo je kako uzrokom nesreće smatraju agresivan stil vožnje, i kako se žene ponašaju mnogo razumnije, piše radiosarajevo.ba.

Jedino slična situacija jeste u segmentu nerviranja, gde su oba pola isto rangirana.


Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike