Imate problem sa mokrim i zamagljenim staklima u automobilu? Evo zašto se dešava i kako ubuduće možete da ga sprečite

15.10.2022

09:32

0

Autor: D. R.

Najpre pokušajte da nađete uzrok vlage u autu

Imate problem sa mokrim i zamagljenim staklima u automobilu? Evo zašto se dešava i kako ubuduće možete da ga sprečite
Zamagljeni prozori - Copyright Profimedia

Mokro i zamagljeno vetrobransko staklo nije idealan početak dana. Postoji mnogo uzroka kondenzacije u automobilu ujutro, a najčešće zbog previše vlage u vozilu.

Pred vama je nekoliko saveta za otkrivanje korena problema i uklanjanje kondenzacije kada ste u žurbi.

Prvo što treba da učinite je da proverite odakle vlaga ulazi u automobil. Edmund King, predsednik kompanije za pomoć na putevima, rekao je da ponekad uzrok mogu biti vlažni kaputi i čizme, kao i filter za buđ koji je pun vode. Međutim, najverovatniji odgovor je da je kondenzacija uzrokovana curenjem vode negde u autu.

Pixabay
 

- Prvo proverite filter za buđ – nalazi se na ulaznoj strani grejača, često ispod ploče ili u plenumskoj komori, području ispod vetrobranskog stakla u odeljku motora. Onda pogledajte prostor za rezervni točak i potražite znakove prodora vode, obično curi oko zadnjih svetala ili kroz bravu vrata prtljažnika. Voda takođe može curiti kroz pregradu. Ovo je ploča između zadnje strane armaturne ploče i odeljka motora - objasnio je.

Ako se otkrije curenje, King kaže da najbolja stvar koju vozači mogu da učine je da obrišu vodu starim peškirima i začepe izvor curenja.

- Uklonite vlažne otirače, odeću i čizme, posebno noću, i ostavite ih da se osuše. U sunčanim danima kada je automobil parkiran na prilazu kuće, otvorite prozore da uđe malo svežeg vazduha. Sistemi klimatizacije isušuju vazduh pre nego što ga ohlade ili zagreju, pa ih koristite tokom vožnje kako biste dovršili proces sušenja. Ako u automobilu vozite mnogo putnika ili životinja, pobrinite se da je dobro proluftiran jer vlaga u njihovom dahu brzo zamagli stakla - dodao je on.

Pexels
 

Kada nekud žurite, nije uvek moguće ići okolo i tražiti curenje ili izvor stvaranja vlage. Međutim, ako ipak planirate da vozite, bitno je da prvo očistite kondenzaciju sa vetrobranskog stakla. To je ključno za sigurnost vas, vaših saputnika i drugih učesnika u saobraćaju, ali je takođe protivzakonito voziti sa bilo kojom smetnjom koja utiče na vidljivost.

- Uključite ventilaciju na najjače, ali bez grejanja za početak i usmerite ga prema svojim prozorima. Postupno povećavajte toplinu tokom nekoliko minuta. Ako imate instaliran, upotrebite svoj klima-sistem za sušenje vazduha - zaključio je stručnjak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike