Pokvario vam se auto nasred auto-puta: Da li prijatelj sme da vas odšlepa do kuće ili servisa?

14.07.2022

10:29

0

Autor: Z. A.

Ova nedoumica muči mnoge vozače

Pokvario vam se auto nasred auto-puta: Da li prijatelj sme da vas odšlepa do kuće ili servisa?
profimedia-0317017491 - Copyright Profimedia

Krenuli ste na odmor, kod rodbine ili na izlet i dogodi se ono „najgore“ – vaš automobil se iznenada pokvari nasred auto-puta. Stajete u zaustavnu traku. Ostaje vam jedino zvanje šlep-službe.

Ukoliko imate neki od paketa pomoći na putu, situacija ne mora da bude toliko loša, ali ako nemate – šlepovanje na kamionu može zaista mnogo da košta. Međutim, postoji mogućnost da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče sajlom ili kanapom za vuču tamo gde želite, sajt Polovni automobili.

Vuča sajlom ili kanapom na auto-putu nije zabranjena, ali postoje određeni uslovi

Tako je, ukoliko vam se auto pokvari na auto-putu, može da dođe prijatelj, brat, kum ili neko četvrti, pa da izbegnete usluge šlep-službe. Pošto prosečan vozač uglavnom nije siguran šta sme, a šta ne sme u nekim specifičnim situacijama, pogledajmo šta tačno piše u zakonu i šta sme da se radi, a šta ne sme.

Profimedia
 

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima piše (Član 70) da je „Zabranjeno vučenje neispravnog vozila na auto-putu i moto-putu“.

Međutim, Zakon ipak dozvoljava da se auto vuče i na auto-putu i na moto-putu.

U istom članu piše:

„Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po auto-putu, odnosno moto-putu, vučenje je dozvoljeno do prvog isključenja sa auto-puta, odnosno moto-puta".

Ukratko – vozite po auto-putu ili moto-putu i vozilo vam se pokvari. Zakon dozvoljava da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče do prvog isključenja i dalje gde želite.

Pexels
 

 

Na šta se onda odnosi zabrana?

Ne smete pokvaren auto da vučete ukoliko je kvar nastao pre naplatne rampe na auto-putu ili ulaska na moto-put.

Dakle, samo i isključivo ukoliko se auto pokvario na samom auto-putu ili moto-putu, dozvoljeno je da dođe drugi auto i da ga vuče.

Šta je uopšte moto-put?

Zakon kaže da je moto-put: „državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa priključnim vozilima ili bez njih i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom“.

Dakle, prilično nejasna definicija, ali saobraćajni znak ispod nam govori da li smo na moto-putu ili ne.

Polovni automoblil
 

Takođe, na moto-putu ne sme da se vozi brže od 100 km/h, a na nekim deonicama maksimalna brzina može dodatno da se ograniči.

Uglavnom, zakon je dao prilično slabu definiciju moto-puta (u smislu broja traka, postojanja zaustavne trake, fizičke odvojenosti „smerova“, denivelacije...), tako da praktično možemo da se oslanjamo samo na goreprikazane saobraćajne znakove da bismo znali da li smo na moto-putu ili ne.

Zaključak

Naučite na vreme kako se montira alka za vuču na vaš automobil.

Takođe pročitajte u uputstvu proceduru i upozorenja, naročito ako imate auto s pogonom na svim točkovima ili sa automatskim menjačem, pošto vuča tih automobila može da dovede do veoma skupih kvarova.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike