Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

26.03.2022

08:18

0

Verovatno ste se bar jednom zapitali da li je vazdušnim jastucima u vašim kolima potrebno održavanje i da li imaju rok trajanja?

Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?
profimedia-0152427247 - Copyright Profimedia

Trajanje vazdušnog jastuka zavisi od starosti i marke vašeg automobila. Zato bi trebalo da pročitate “uputstvo za vlasnika” ili da istražite svoj konkretan model na internetu, kako biste znali detalje. Ako je vazdušnim jastucima potrebna zamena, obavezno pratite uputstva proizvođača automobila.

Kod novih automobila nema rokova, ali ako imate vozilo koje je proizvedeno osamdesetih ili početkom devedesetih - proverite.

Kada su proizvođači automobila počeli da ugrađuju vazdušne jastuke, pre četrdesetak godina, rok trajanja je bio jasno definisan.

Uglavnom bi to bilo 10 ili 15 godina. Ipak, proizvođači poput Honde ranih 1990-ih savetovali su proveru vazdušnih jastuka svakih 10 godina.

U Mercedesu su, pak, zaključili da će vazdušni jastuci koje su proizveli posle 1992. godine trajati ceo životni vek automobila. Napredak u tehnologiji modula vazdušnih jastuka obezbeđuje doživotnu, funkcionalnu pouzdanost vazdušnih jastuka.

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provere niti popravke. Ovo su dobre vesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Profimedia
 

Redovna provera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu se preporučuje ako zasija njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila. Kada startujete automobil, trebalo bi da vidite kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svetli duže vreme, trebalo bi da posetite kvalifikovanog mehaničara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike