Prvi je počeo i prvi odustao: „Mercedes“ više neće razvijati autonomne modele

06.11.2020

11:15 >> 10:00

0

Autor: Z. A.

Teška su vremena za auto-industriju

Prvi je počeo i prvi odustao: „Mercedes“ više neće razvijati autonomne modele
Copyright Mercedes Benz

Nalazimo se u izuzetno teškom periodu, a to na svojoj koži osećaju i proizvođači automobila pred kojim se odjednom nalazi mnogo pravila i zahteva. Pre svega, tu su novi (pre)strogi propisi prema kojima se u kratkom periodu od njih traži drastično smanjivanje prosečne emisije CO2 u floti, dok ih u suprotnom čekaju ogromne kazne. Zato je potrebno razvijati nove tehnologije, ugrađivati nove filtere i nuditi sve više hibridnih i električnih modela. Pomenuti modeli naravno koštaju, a uz celu tu novu tehnologiju potrebno je baviti se i pitanjem (polu)autonomne vožnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Raskoš i bezbednost: Šta su sve imale i koliko su koštale limuzine američkih predsednika

„Mercedes“ je među prvima krenuo u razvoj autonomnih modela kada je pre pet godina predstavljen koncept „F 105 Luxury In Motion“ koji je prikazivao kako bi mogao da izgleda transport budućnosti. Ipak, čini se da u „Mercedesu“ neće ići u tom smeru. Novi izvršni direktor Ola Kalenijus veruje da je važnije poslovati profitabilno nego biti prvi po pitanju inovacije, što je potvrdio za „Redaktionsnetzwerk Deutschland“, a prenosi „Carscoops“.

ČITAJTE I: Za dete van sedišta roditeljima preti zatvor: Kazne prema novom pravilniku za vožnju mališana

„Prelazak u pružaoce mobilnosti stvar je prošlosti“, rekao je predstavnik „Mercedesa“. „Ponovo ćemo se odmaknuti od toga. Ne možete zaraditi novac ponudama poput deljenja automobila. Naši ulagači ne očekuju samo prodaju, već pre svega dobit. Predstavnik za medije je dodao da „Mercedes“ više nije uključen u trku do autonomije nivoa 5, rekavši: „Ne takmičimo se ni u jednoj trci u kojoj se više ne može pobediti“, piše „Carscoops“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike