Ulaganja u "srpsku Svetu Goru": Dobiće sjaj kakav zaslužuje, novi sadržaji privlačiće turiste u kolonama (FOTO)

24.12.2021

06:30

0

Ovčar Banja će od naredne godine dobiti nove sadržaje za aktivni turizam, kao i prirodnjački muzej i rehabilaticioni centar

Ulaganja u "srpsku Svetu Goru": Dobiće sjaj kakav zaslužuje, novi sadržaji privlačiće turiste u kolonama (FOTO)
164027333236493_16329919681612351227cacak-vidikovac-kablar-fotorina5_s - Copyright RINA

"Srpska Sveta Gora" poznata je po mnogobrojnim manastirima, ali i po tome što je najvoljenije srpski patrijjarh Pavle hodio i službovao u svetinjama koje se nalaze u kanjonju same Ovčar Banje. 

Njeni duhovni potencijali privukli su na milione turista koji su u njoj pronalazili spas, odmor i mir. 

Od naredne godine, pored verskog turizma, banja koja se prostire na teritoriji dveju opština mogla bi dobiti još jedan, potpuno drugačiji sjaj.

- Na sastanku međuresorne radne grupe koja se bavi revitalizacijom "srpske Svete Gore" dogovoreno je da se asfaltira putni pravac koji spaja lučansku opštinu sa Ovčar Banjom u dužini od 9,4 kilometra preko sela Dljin, što je najkraći put sa centrom ove opštine. Uz to, biće asfaltiran put do samog vrha Ovčara u dužini od dva i po kilometra. Vrednost radova je oko 100 miliona dinara, a novac je obezbedila Vlada Republike Srbije. Time će doprineti da se opština Lučani nađe na turističkoj mapi Srbije i postane jedan od nosilaca turizma u našoj zemlji - kazao je za RINU Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Ovčar Banja će od naredne godine dobiti nove sadržaje za aktivni turizam, kao i prirodnjački muzej i rehabilaticioni centar.

- U dogovoru sa Gradom Čačkom, pored postojećih sadržaja, u planu za narednu godinu je izrada paraglajding staze za ljubitelje adrenalinskog sporta, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju mosta koji će preko Zapadne Morave spojiti naše dve opštine. Takođe je planirano uređenje rečnog korita, čime bi se u funkciju stavio auto-kamp koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara - rekao je Dolović.

RINA
 

 

Ulaganjem u dotrajalu infrastrukturu, svi turistički potencijali ponovo će biti maksimalno iskorišćeni. Vlada Republike Srbije do sada je u revizalizaciju "srpske Svete Gore" izvojila 185 miliona dinara.
 
- Veliku zahvalnost dugujemo premijerki Vlade Ani Brnabić, koja je prepoznala potencijal ovog kraja kao biser turizma u Srbiji, što će se u narednom periodu i pokazati. Zahvalnost dugujemo i susednoj opštini na razumevanju i uzajamnoj saradnji i ulaganjima u zajedničke investicije koje dovode do ravnomernog razvoje naših dveju opština - zaključio je Dolović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike