Napoznatije izletište kod Čačka puno posetilaca: Ovčar Banja raj za ljubitelje netaknute prirode (FOTO)

01.05.2021

16:27

0

Autor: Jovana Vrećo

Ovo mesto je decenijama unazad jedno od omiljenih izletišta za Prvi maj u zapadnom delu Srbije, pa su primetne gužve od ranih jutarnjih sati

Napoznatije izletište kod Čačka puno posetilaca: Ovčar Banja raj za ljubitelje netaknute prirode (FOTO)
RINA

Broj stanovnika u maloj Ovčar Banji kod Čačka tokom praznika poveća se za nekoliko puta. Decenijama unazad to je jedno od omiljenih izletišta za Prvi maj u zapadnom delu Srbije, pa su primetne gužve od ranih jutarnjih sati.

– Ovčar Banja je tradicionalno mesto koje građani koriste za odmor tokom prvomajskih praznika. Ove godine spojeni su sa vaskršnjim, a ovaj kraj poznat je kao mala srpska Sveta Gora, pa će vernici obići naše manastire i crkve, koji datiraju još od srednjeg veka i predstavljaju pravi duhovni centar – izjavio je za RINU Vojin Jakovljević direktor Turističke organizacije Čačak.

RINA

Šetnje do vrhova Kablara i Ovčara, uređenim pešačkim stazama prava su atrakcija za posetioce koji su se odlučili za aktivan odmor, umesto sedeljke i roštilja. A za sve ljubitelje jezera Međuvršje dostupna je i vožnja katamaranima.

– Tokom koronavirusa, sve više ljudi se odlučuje za beg u prirodu, a Ovčarsko-kablarska klisura sa svim svojim sadržajima i prirodnim lepotama postaje sve posećenija destinacija. U planu su i velika ulaganja u turističku infrastruktura, pa se nadamo da će u narednom periodu Ovčar Banja biti ucrtana na turističkoj mapi Srbije, mesto u kom se posetioci zadržavaju, a ne samo prolaze – naglašava Jakovljević.

RINA

Osim verskog i aktivnog, Ovčar Banja idealno je mesto za razvoj zdravstvenog turizma, jer se u samom centru nalazi čuveno lečilište, izvori termo-mineralne vode koja se koristi za lečenje još od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.

– Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi – kalcijum i natrijum; i mikroelementi – kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena poput spondiloze i artritisa, sportskih povreda, kožnih oboljenja – kaže Jakovljević.

RINA

Jedna od najposećenijih lokacija ovog predela svakako je vrh planine Kablar. Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave.

Pročitajte još:

– Vidikovac na Kablaru i zvanično se ubraja u pet najlepših u Srbiji, a to mesto beleži velike posete tokom cele godine. Vikendom ga obiđe nekoliko stotina ljudi, a neizbežna je ruta i za planinare. Napravljena je platforma na kojoj posetioci mogu bezbedno da se kreću, a da istovremeno uživaju u pogledu, a ugrađen je panoramer koji upotpunjava celokupni doživljaj – izjavio je direktor TO Čačak.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA