Ambasador Rusije u BiH: Branićemo prava bošnjačkog, hrvatskog, ali i srpskog naroda

08.05.2021

21:50 >> 21:49

0

Autor: A. B.

Istakao je da Rusija svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čiji je garant

Ambasador Rusije u BiH: Branićemo prava bošnjačkog, hrvatskog, ali i srpskog naroda
Printscreen / Youtube

Principijelni stav Rusije je da je došlo vreme za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) kako bi narodi u toj državi sami odlučivali o svojoj sudbini, izjavio je danas amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je, obraćajući se novinarima u Banjaluci, istakao da Rusija svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čiji je garant.

– Rusija želi da igra pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branićemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH, branićemo njihova prava, a, takođe, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH – poručio je Kalabuhov i ocenio da je OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH.

Govoreći o navodnom “non-pejperu”, ruski diplomata je rekao da je vrlo zanimljivo to što neki spoljni faktori uvek misle u ime ljudi koji žive na Balkanu i pišu neke papire i predloge.

Kalabuhov je naglasio da Rusija uvažava spoljnopolitičke prioritete BiH i ne želi da se meša u ta pitanja, posebno kada je reč o integraciji u EU.

Pročitajte još:

– Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH – naveo je Kalabuhov.

On je rekao da BiH mora da ima mogućnost da razvija odnose sa Rusijom i svim drugim međunarodnim partnerima i poručio da je put BiH u EU stvar konstitutivnih naroda i Evropske komisije.

Kalabuhov je dodao da je ponosan što je juče u Banjaluci otkrivena bista legendarnog komandanta Crvene armije u Drugom svetskom ratu, maršala Georgija Žukova, čime je, kako je naglasio, na jedan način povezana borba građana bivše Jugoslavije i SSSR.

On je naglasio da je nedopustivo falsifikovanje istorije i istakao da je Sovjetski Savez imao glavnu ulogu u pobedi nad fašizmom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTRS