Predsednik Srbije na obeležavanju Dana Evrope: Punopravno članstvo u EU je cilj Srbije, Evropa pripada svima nama (VIDEO)

08.05.2021

18:35 >> 19:07

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras prisustvuje svečanosti povodom obeležavnja Dana Evrope

Predsednik Srbije na obeležavanju Dana Evrope: Punopravno članstvo u EU je cilj Srbije, Evropa pripada svima nama (VIDEO)
Copyright Foto: Printskrin/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras prisustvuje svečanosti povodom obeležavnja Dana Evrope.

Događaju prisustvuje i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda prisustvuju i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Svečanost je počela izvođenjem himni Srbije i EU.

Obraćanje Sema Fabricija

-Ja se svim srcem zahvaljujem svima uoči Šumanove deklaracije kada su položeni temelji onogo što je danas Evropska unija. Šumanov predlog je bio jednostavan ali i revolucionaran. U proteklih sedam decenija mi smo ispunili njegov cilj. Evropska unija predvodi globalne promene. Inkluzivnost i jednakost mogu da pobede razlike – rekao je Fabrici.

Ambasador Sem Fabrici je istakao da EU neće ustuknuti pred izazovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.

-Kovid je poslednji stres izazov i EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Mi smo deo Kovax sistema koji pomaže najugroženijima. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za Zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na tom putu – rekao je Fabrici i naglasio da je EU izvezla oko 200 miliona vakcina protiv kovida.

Obraćanje predsednika Vučića: Evropa pripada svima nama

Na početku obraćanja, predsednik se zahvalio svima prisutnima i čestitao predstojeći Dan Evrope

– Imali smo ljude poput Roberta Šumana koji su shvatali da se samo na pomirenju može stvarati razvoj – rekao je Vučić.

– Punopravno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za kosovsko pitanje jeste naš cilj. Takođe, kod nas postoji neka trka u tome ko će da kaže da je više za Evropu, a ko će da kaže da je manje za Evropu. Evropa ne pripada ni onima koji misle da im je to jedini način i jedini put da se vlasti ponovo dočepaju, Evropa pripada svima nama koji ne mogu da uzimaju iz Evope samo ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa – rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na važnost reformi.

– Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo tome – rekao je Vučić.

Zvanice su imale priliku da pogledaju 3D video projekciju na fasadi Skupštine grada beograda i interaktivnu izložbu ”Priče iz Srbije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike