Ni svetinje da obiđemo nam ne daju! Grupa vernika krenula na KiM, kosovska policija ih sprečila (VIDEO)

12.06.2021

09:22 >> 13:48

0

Autor: Jovana Vrećo

Jedna od putnica iz autobusa koji je krenuo u obilazak svetinja za 24sedam je rekla da im je prvobitno rečeno da se čeka neko odborenje

Ni svetinje da obiđemo nam ne daju! Grupa vernika krenula na KiM, kosovska policija ih sprečila (VIDEO)
Copyright Sprečen ulazak Srba na KiM, Printscreen/ Youtube, 24sedam

Na administrativnom prelazu Jarinje kosovska policija jutros je sprečila ulazak dva srpska autobusa.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković je na TV Pink rekao da je u prvom autobusu grupa vernika koja je krenula na poklonjenje i obilazak srpskih svetinja na prostoru KiM, dok su u drugom alpinisti koji su se uputili na Šar-planinu.

Tom prilikom je istakao da se nastavlja niz incidenata i provokacija koje dolaze iz Prištine kao i da se vidi da se incidenti pojačavaju kako se približava nastavak dijaloga.

Jedna od putnica iz autobusa koji je krenuo u obilazak svetinja za 24sedam je rekla da im je prvobitno rečeno da se čeka neko odobrenje.

– Posle izvesnog vremena rekli su nam da postoji zabrana ulaska, jer je noćas jedna ekipa iz Novog Sada prolazila kolima i tražila pratnju policije kroz Kosovo i da je tu nastao neki haos, zbog koga su oni doneli odluku da od ponoći zabrane ulaz svima koji dolaze organizovano autobusima – rekla je ona.

Dodala je da im nisu dozvolili ni peške da pređu, jedno po jedno, odnosno da može na taj način, ali uz jedan neobičan uslov:

– Rekli su nam da možda tako i možemo, ali da kad pređemo se razdvojimo i da se ne srećemo, da nas niko ne vidi zajedno.

 

Ovaj predlog kosovske policije nisu prihvatili, pa su sačekali papir na kom piše da je njihov autobus vraćen sa tog administrativnog prelaza.

Niz incidenata poslednjih dana

Takođe, i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević juče je bio zabranjen ulazak na KiM, koja je planirala da u Severnoj Mitrovici održi ispit studentima treće godine na Odeljenju za epidemiologiju Medicinskog fakulteta.

Podsetimo, desetak članova i pristalica Socijaldemokratske partije Kosova ispisivali su uvredljive poruke na zidinama i vratima hrama Hrista Spasa u Prištini, a sve u prisustvu pripadnika kosovske policije. Na ulaznim vratima crkve ostavljene su fotografije i poruke u kojim se, između ostalog, navodi da je “građevina greha”, “objekat koji su sazidali kriminalci” i da je simbol počinalaca genocida”.

Pročitajte još:

Prethodno su na crkvi osvanuli i uvredljivi grafiti “Hristos mrzi Srbe“, koje su ispisali nepoznati počinioci i pored toga što je od juče oko crkve pojačano prisustvo kosovske policije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike