Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati na put

24.04.2024

15:13

0

Zaprećena kazna je 15.000 dinara, a ako se plati u roku od sedam dana onda iznosi polovinu ove sume

Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati na put
Copyright RINA

Komunalna milicija grada Čačka svakodnevno patrolira u obe smene locirajući divlje deponije. Nekada se desi da na terenu zateknu i prekršioca, kada direktno prema njemu postupaju, represivno, uz upozorenje i naređenje da lice mora o svom trošku da ukloni deponiju i da donese potvrdu o tome.

- To znači da lice koje je učinilo prekršaj ne odnese taj otpad na neku drugu lokaciju već da donese dokaz o uplati da je predalo taj otpad na mesto koje je za to predviđeno, a to je JKP "Komunalac" - rekla je Milena Jovanović, načelnik Komunalne milicije Čačak.

Prema njenim rečima, ljudi bacaju sve od guma, plastike, kućnog, kabastog i vrtnog otpada.

- Treba apelovati na građane da kada sređuju svoje domaćinstvo, svoje kuće, podrume i tavane, da iznajme kištru od JKP "Komunalac" i da sav taj otpad na pravilan način deponuju - navodi ona.

Komunalna inspekcija ima drugačije nadležnosti od Komunalne milicije, jer izlazi na teren po inicijativi građana koja može biti usmena, ali i u pisanoj formi i mejlom.

- Izlaskom na teren konstatujemo postojanje divljih deponija, donosimo rešenje da JKP "Komunalac" u roku od tri dana očisti takvu deponiju. Obično ne možemo lako da utvrdimo ko je počinilac, tako da naša rešenja donosimo na N. N. lice, kada se takve deponije nađu na javnim površinama. Procesuiranje radi Komunalna milicija kada uhvati počinioce na licu mesta. U slučaju da se deponija nađu na privatnom placu, onda mi donosimo rešenje da je ukloni lice na čijoj se parceli ona nalazi. U slučaju da on to ne uradi, mi angažujemo treće lice, odnosno JKP "Komunalac", koji to očisti o trošku građanina, odnosno onoga u čijem vlasništvu je to imanje - rekla komunalna inspektorka Monika Nikitović.

Zaprećena kazna je 15.000 dinara, a ako se plati u roku od sedam dana onda iznosi polovinu ove sume.

Prema njenim rečima, divlje deponije, pogotovu u gradu, prave se na istim mestima gde su i bile.

Neke su čišćene u toku godine i po sedam-osam puta.

Inspektorka Nikitović mišljenja je da kazne svakako treba povećati, ali to nije do ispekcije već do Grada.

- Postoje neke odluke koje je Grad doneo, gde su oni povećali kazne, a mislim da to mogu i u ovom slučaju. Treba apelovati na građane, da ako su bacili smeće na 200 metara od svoje kuće, isto je kao da su ga bacili u svoju kuću. Svest građana o tome nije još uvek visoka. Ovo je zločin ne samo prema prirodi nego prema svima nama, sve to uđe u vodu i zemlju, sve to mi sutra jedemo, kupamo se u toj Moravi i Kamenici - kazala je Nikitovićeva.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike