Čik baci smeće ako smeš: Foto-klopke postavljene u Čačku, love nesavesne i bahate građane koji bez pardona ostavljaju otpad u prirodi (FOTO)

31.01.2024

09:59

0

Foto-klopke podrazumevaju kamere i savremnu opremu postavljenu na kritičnim lokacijama

Čik baci smeće ako smeš: Foto-klopke postavljene u Čačku, love nesavesne i bahate građane koji bez pardona ostavljaju otpad u prirodi (FOTO)
Copyright RINA

Niska ekološka svest građana na teritoriji grada Čačka neretko dovodi do formiranja divljih deponija, pa čak i u naseljenim mestima. U cilju sprečavanja ove negativne pojave postavljene su foto-klopke koje "love" sve nasavesne Čačane koji neadekvatno odlažu smeće i stvaraju upravo te divlje deponije.

- Komunalana milicija koja je u sastavu Gradske uprave za inspekcijski nadzor u prethodnom periodu postupala u više od sto predmeta kada su otkriveni I sankcionisani prekršioci koji su odlagali otpad mimo propisa. Uglavnom se radilo o komunalnom otpadu koji je nastao u domaćinstvu, šutu, ghrađevinskom otpadu”, rekao je za RINU Mirko Vučićević, komunalni milicajac.

Foto-klopke podrazumevaju kamere i savremnu opremu postavljenu na kritičnim lokacijama. One se između ostalog nalaze mahom na seoskom području, Katrzi, Ježevici, Gornjoj Gorevnici, Ljubiću, Bresnici.

 

- Uglavnom se na prvom mestu radilo o bacanju smeća, međutim, uvidom u dokumentaciju otkrili smo da je bilo i napuštanja životinja, paljenja otpada, kretanja po zelenim površinama u okviru parka. Počinioce smo pronalazili i na osnovu pronađene dokumentacije, tako da to može da bude i račun, plaćene putarine, neke otpremnice, sveske, bilo šta što može da nam ukaže na poreklo tog otpada. Dalje se vrši postupak i dokazuje se licu da je pronađeno lice tog prekršaja”, rekao je Vučićević.

Propisane novčane kazne za bacanje smeća u prirodu kreću se u rasponu od 15.000 za fizička lica, do 30.000 za preduzetnike i 60.000 dinara za pravna lica.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike