Jelen zapetljao rogove u maline: Meštani ga našli izgladnelog i iscrpljenog!

24.04.2024

00:30

0

Meštanin, Aco Radojević prolazeći pored reke Moravice, primetio je istog jelena, zapletenog "podvezama" za maline, iscrpljenog i u veoma teškom stanju

Jelen zapetljao rogove u maline: Meštani ga našli izgladnelog i iscrpljenog!
1666685220priboj-jelen-seta-ulicama-fotodobrilamarjanovic - Copyright Dobrila Marjanović

Zapleten u žicu i kanap od malina, u šumarku pored reke Moravice, jelen se danima borio za život. On se, po pretpostavci lovočuvara, tu nalazio nekoliko dana i nije ga puno vremena delilo od smrti. Da nisu tad naišli dobri ljudi, pitanje bi bilo koliko bi još živeo?

U ataru sela Bogojevića, nedaleko od Arilja, u lovištu "Mali Rzav", baš na ušću reke Rzav u Moravicu, gde se najčešće lovi divlja svinja, lisica, zec i fazan, usamljeni Evropski jelen se kretao već neko vreme i pratili su ga radnici Lovačkog udruženja "Branko Đonović" iz Arilja, donosili mu hranu, a neretko ga i viđali.

Ni sami ne znaju odakle je došao, jer njihova lovišta ne poseduju nijednu takvu jedinku, ali pretpostavljaju da je u ovaj kraj zalutao iz okoline Nove Varoši ili Čajetine, gde je pre nekoliko godina izvršena reintrodukcija (vraćanje vrsta na njihovo prirodno stanište).

Nedavno se u ovom selu dogodila jedna neuobičajena situacija, kada je meštanin Aco Radojević prolazeći pored reke Moravice, primetio istog jelena, zapletenog "podvezama" za maline, iscrpljenog i u veoma teškom stanju.

Odmah je obavestio lovočuvara Gorana Vukosavljevića i ispričao mu šta je video, pa se isti zajedno sa predsednikom udruženja ubrzo uputio u ovaj deo Bogojevića, kako bi pokušali da spasu zarobljenog jelena.

- Odmah smo izašli na teren i videli ga, bilo je baš tako kako mi je Aco ispričao. Prvo smo pokušali da mu nekako skinemo zamršenu žicu i kanap sa rogova, ali je bilo teško, branio se, gicao nogama, jedva smo mu prilazili. Tek kada se kol'ko toliko primirio, krenuli smo da razmršavamo žicu i kanap i oslobađamo ga - priča nam Goran.

Spasavanje jelena, kaže, trajalo je više od sat vremena, a pored lovocuvara prisustvovali su i Mirko Luković, predsednik LU "Branko Đonović", kao i Aco Radojević sa suprugom i sinom, zahvaljujući kome je jelen i pronađen u nevolji.

Svi oni pomogli su da se jelen oslobodi i nastavi svakodnevni život u prirodi.

- Pretpostavljamo, kada se zavrzao za kanap, on je bio duži, pa je vremenom kada se kretao pravio krugove, širine oko 5 metara, smanjivao je dužinu i došao do kraja. Kada smo ga zatekli bio je skroz zarobljen i nije mogao baš puno da se kreće - objašnjava Vukosavljević.

Usamljenog jelena u ariljskim brdima, lovočuvar prati od oktobra meseca, koji svakodnevno krstari okolnim gorama, a nakon nekoliko dana provedenih među kanapama, u sumi nedaleko od obale Moravice, opet nastavlja normalan tok života u divljini. Sreća je, zaključuju, te ga je neko primetio, inače bi, na žalost za dan, dva okončao svoj životni vek.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike