Spremite novac pre ulaza u ovaj nacionalni park: Počela naplata vozilima na Tari, evo koje su cene

22.04.2024

15:09

0

Naknada se naplaćuje na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama

Spremite novac pre ulaza u ovaj nacionalni park: Počela naplata vozilima na Tari, evo koje su cene
Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Od danas je u zaštićenom području Nacionalnog parka "Tara" počela naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon, a cene su od 300 do 1.700 dinara po danu.

Kako je saopštilo Javno preduzeće (JP) Nacionalni park "Tara", naknada se naplaćuje na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama.

Dodaje se da se ova naknada naplaćuje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni park "Tara".

24sedam/Jovana Beloica
 

Za prvu kategoriju motornih vozila do 1,3 metra visine, motocikle i putnička vozila naknada je 300 dinara po danu, za drugu kategoriju motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3 metra i kombi vozila naknada po danu je 500 dinara, dok se za treću kategoriju motornih vozila visine 1,3 metra, odnosno za autobuse i kamione plaća 700 dinara po danu.

Za četvrtu kategoriju motornih vozila, odnosno za sva vozila sa više od tri osovine, plaća se naknada od 1.700 dinara po danu.

JP Nacionalni park "Tara" naglašava da će se u prvom periodu naplata naknade vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je i uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada ako se pribave potrebne dozvole i saglasnosti.

Ističe se da su od plaćanja ove naknade oslobođena fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području, ona koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja i koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u tom području, zatim fizička lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, kao i penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza.

Od plaćanja naknade su oslobođena i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte.

U saopštenju se navodi i da prema zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti na zaštiti i razvoju zaštićenog područja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike