Javor je jedna od najlekovitijih planina u Srbiji: Astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom iz prirodne oaze odlaze preporođeni!

16.04.2024

15:47

0

Ivanjički kraj je veoma atraktivan i poznat po prirodnim lepotama

Javor je jedna od najlekovitijih planina u Srbiji: Astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom iz prirodne oaze odlaze preporođeni!
Copyright RINA

Priprema za predstojeće praznike uveliko su počele, pa su smeštajni kapaciteti na popularnim turističkim lokacijama na zapadu Srbije skoro popunjeni. Međutim, netaknuti i nedovoljno iskorišćen turistički biser smestio se kod Ivanjice, a to je planina Javor.

- Planina Javor, zbog svoje nadmorske visine od 1.520 m, važi za jednu od najlekovitijih u Srbiji. Ovde se nalazi "ruža vetrova", koja pomaže hroničnim bolesnicima koji imaju problema sa respiratornim oboljenjima, bronhitisom, astmom. Boravak na Javoru pomaže i anemičnima, a utiče i na podizanje opšteg imuniteta - kažu u TO Ivanjica.

RINA
 

Ivanjički kraj je veoma atraktivan i poznat po prirodnim lepotama, a planina Javor na kojoj se nalazi hotel smeštena je u blizini velikih turističkih atrakcija poput kanjona Uvca, Sjeničkog jezera i sela Štitkovo.

- Ovde vam sigurno neće biti dosadno. Ako želite da prošetate i raznovrsnost hotelske ponude dopunite još nekom zanimljivošću, na 13km od Kušića nalazi se etno selo Štitkovo. Ovo selo je pod zaštitom države, a brvnare su s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća je iz 1882. godine i svakako je interesantno obići je. Sjeničko jezero i popularni kanjon Uvca se nalaze na putu Javor-Sjenica. Za kanjon Uvca je čuo čitav svet, jer je stanište belogavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet do Sjeničkog jezera, gde ćete biti u prilici da uživate u neverovatnim prizorima - dodaju u lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike