Napustili Englesku i došli u Srbiju: Skućili se u selu Tometino Polje - bave se seoskim turizmom, gase požare i decu uče engleski! (FOTO)

14.04.2024

15:45

0

Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života - kaže Zoran

Napustili Englesku i došli u Srbiju: Skućili se u selu Tometino Polje - bave se seoskim turizmom, gase požare i decu uče engleski! (FOTO)
Copyright RINA

Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde. Sa suprugom Melisom, pre skoro deset godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi

- Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde - rekao je Zoran.

Ipak, ovaj bračni par nije želeo samo da leškari u hladovini ili šeta padinama Maljena. Odlučili su da se bave seoskim turizmom i sada je njihovo imanje jedno od najposećenijih u ovom delu Srbije. Ali, to nije sve. Jedan požar pre par godina usmerio je Zoranov i Melisin život u novu avanturu - formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo "Tometino polje" i od tada meštani planinskih sela mirno spavaju, jer više ne čekaju spasilačke ekipe iz susednih gradova.

- Velika je zasluga moje supruge, koja me je naterala da kupimo kamion i da oformimo vatrogasno društvo. Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila - izjavio je Đukić.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali veliki broj uspešnih intervencija. Spašene su kuće i hektari šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

- U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj, a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana, a i Velšana - naglašava Zoran.

Organizacija iz Velsa "Blazing To Serbia" veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

- Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo - kaže Zoran.

Cilj rukovodstva ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva je nabavka i protivpožarnih aparata koje bi podelili kućama, jer na ovom području često se dešava da udar groma zapali kuću kroz instalacije i tu ne vrede nikakvi vatrogasci već samo aparat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike