Ogromne količine otpada opet stigle u Srbiju iz Crne Gore: Bagerima, kamionima i čamcima čisti se smeće iz Lima (FOTO)

14.04.2024

13:01

0

Sledaća misija Udruženja "Jastreb" je da ukloni nagomilano smeće na Potpećkom jezeru, gde je zbog niskog vodostaja otežano njegovo uklanjanje

Ogromne količine otpada opet stigle u Srbiju iz Crne Gore: Bagerima, kamionima i čamcima čisti se smeće iz Lima  (FOTO)
Copyright RINA

Na reci Lim kod Nove Varoši veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća iz Crne Gore, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica. Članovi Udruženja građana "Jastreb", tokom čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

- Lančanica je ponovo pokazala da je prava investicija, zato što je uspela da prikupi i zadrži svo smeće koje dolazi iz pravca Crne Gore. Angažovali smo 12 kamiona, jedan bager i sedam ljudi sa dva čamca uspelo je da iz reke Lim izvadi preko 50 kubika nagomilanog smeća - rekao je Siniša Laković iz Udruženja građana "Jastreb".

Sledaća misija ovog udruženja je da ukloni nagomilano smeće na Potpećkom jezeru, gde je zbog niskog vodostaja otežano njegovo uklanjanje.

- Radimo sada pristupni mol, uz pomoć Mocart fondacije, koji bi nam olakšavao prikupljanje smeća, jer se dešava da kada padne vodostaj reke Lim, ne možemo da prikupljamo čamcima, već to radimo ručno. Trutno na tom jezeru ima oko 10.000 kubika smeća i najveći je problem što nije skoncetrisano u jednom mestu, već se pomera gore-dole po rečnom koritu - dodao je Laković.

Reka Lim nekada je bila najčistija reka u regionu, ali je zahvaljujući nesavesnim pojedincima i zbog nedostatka ekološke strategije u zemljama kroz koje prolazi postala prava ekološka bomba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike