U zmajevom gnezdu Srbije: "Igra prestola" u Zasavici (FOTO)

12.03.2024

12:14

0

Vekovima kasnije, Zasavica ne samo da služi kao stanište retkim biljnim i životinjskim vrstama, već i kao neiscrpan izvor inspiracije za mitološke priče koje obogaćuju srpsku kulturnu baštinu

U zmajevom gnezdu Srbije:  "Igra prestola" u Zasavici (FOTO)
Zasavica - Copyright Profimedia/Pixabay

U srcu Balkana, u zemlji obavijenoj velom tajanstvenih priča i legendi, zmajevi nisu samo deo mitološke prošlosti, već i inspiracija koja i danas živi u srcima ljudi.

Srbija, bogata svojom kulturnom baštinom, ponosno čuva priče o zmajevima, herojima i vitezovima koje su prenošene s kolena na koleno, obogaćujući narodnu tradiciju i maštu.

Kelti verovali da su zmajevi oblikovali Zasavicu

Među najfascinantnijim lokalitetima, gde se legende o zmajevima prepliću sa prirodnim lepotama, nalazi se Zasavica - specijalni rezervat prirode, koji čuva tajne davnih vremena. 

Ovo jedinstveno močvarno područje, smesteno u Mačvi, postalo je centralna tačka brojnih priča o zmajevima koje su Kelti nekada ucrtavali na svojim kartama, verujući da su upravo zmajevi oblikovali njene neobične meandre.

 

Istorija Zasavice seže daleko u prošlost, sve do 5.000 godina pre naše ere, kada su prvi stanovnici ovog područja, menjajući tokove reka Drine i Save, ne znajući stvorili idealno stanište za buduće legende. 

Vekovima kasnije, Zasavica ne samo da služi kao stanište retkim biljnim i životinjskim vrstama, već i kao neiscrpan izvor inspiracije za mitološke priče koje obogaćuju srpsku kulturnu baštinu.

Zmajevi u srpskoj mitologiji

Zmajevi u srpskoj mitologiji zauzimaju posebno mesto. Različiti od opšteprihvaćene slike zmijskih tela i sposobnosti bljuvanja vatre, srpski zmajevi su predstavljeni kao moćna bića koja mogu promeniti oblik, postajući slični šaranima ili vidrama, simbolizujući snagu i plodnost. Njihova povezanost sa prirodom i ljudima često je istaknuta kroz priče u kojima zmajevi pomažu i štite pravednike, dodatno naglašavajući njihovu ulogu zaštitnika.

Legende o zmajevima isprepletene su i sa istorijskim ličnostima poput despota Stefana Lazarevića, Vuka Grgurevića, Vase Čarapića, i Stojana Čupića, čiji su nadimci i dela odraz zmajevite hrabrosti i veličanstva. Ovi heroji, smatrani sinovima zmajeva, svojim podvizima su utkali sebe u temelje srpske istorije i kulture, postajući večiti simboli borbe za pravdu i čast.

Profimedia
Despot Stefan

Zmajevi borci protiv zlih sila

U srcu srpskih narodnih verovanja leži fascinantna priča o zmajevima - čuvarima prirode i ljudskih domova, predstavnicima ognjene sile i borcima protiv zlih sila. Po drevnim verovanjima, zmaj može nastati iz zmije koja se skrivala od ljudskih pogleda decenijama, simbolizirajući transformaciju i duhovnu moć.

RINA
 

 

Ti mitski čuvari, sposobni za preobražaj iz ljudske u životinjsku formu, najčešće se pojavljuju u noćnim satima, štiteći polja, plodove i ljude od prirodnih nepogoda. U njihovom svetu, gde dobro i zlo vode večnu borbu, zmajevi se odlikuju svetlošću, grmljavinom i snažnim vetrom, dok se protiv njih postavljaju ale i aždaje, bića koja donose oluje i uništavaju usjeve.

 

 

Zasavica i danas ostaje dragoceni biser prirodne i kulturne baštine Srbije, mesto gde se prošlost i sadašnjost susreću, gde legende o zmajevima nastavljaju da inspirišu i fasciniraju. Njene tajne staze, nepregledni ritovi i šume koje skrivaju neobične oblike života, pozivaju na istraživanje i upoznavanje sa bogatstvom srpske mitologije i prirode.

Bonus video 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike