Saša pravi drške za noževe od zuba mamuta: Ovaj posao je pretočio u hobi, njegovi unikatni noževi obilaze svet! (FOTO)

03.03.2024

15:00

0

Sašini unikatni noževi traženi su ne samo u Srbiji i regionu, već i u čitavom svetu

Saša pravi drške za noževe od zuba mamuta: Ovaj posao je pretočio u hobi, njegovi unikatni noževi obilaze svet! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Saša Trkulja iz Novih Karlovaca jedan je od retkih kovača sablji, katana i mačeva koji su i danas  unikatni, ali i cenjeni predmeti hladnog oružja, iskovani od najkvalitetnijih vrsta čelika koji postoje na ovom svetu.

- Sasvim slučajno pre deset godina upustio sam se u tu avanturu kovanja. Pre ovoga sam se bavio rezbarenjem, ali kada sam od prijatelja uzeo jedno sečivo i uspeo sam da ga uklopim sa glavom svinje, kada sam okačio to na društvene mreže imao sam ogroman broj poruka i tako samo počeo da se bavim ovim zanatom, započinje Saša Trkulja priču za agenciju RINA.

Foto: RINA
 

 

Međutim, procedura pravljenja sečiva od najboljih karbonskih metala, nije nimalo jednostavna kaže ovaj samouoki zanatlija.

- Za pravljenje Damaskus čelika, moramo da naslažemo više slojeva karbonskog čelika koji odmah stavljamo u peć, i kada se on usija na oko 1300 stepeni, onda ide na iskivanje, tj pravljenje oblika kakvog želimo. Naravno u zavisnosti od slaganja čelika, dobijamo i željene šare na noževima i mačevima - kaže Saša.

On ističe da je pravljenje sečiva umetnost i da u ovom poslu morate biti jako vešti.

- To je sve preklapanje, morate biti vešti u tome kada napravite prvih 20 slojeva da bi dobili određene šare, a zatim se to sve zavari u jednu kovačku celinu, odakle izvlačimo nož. Može biti svakakvih kombinacija, od duboreza do mozaika i presijavanja ako ste vešti to da izvedete - ističe Trkulja.

Foto: RINA
 

 

Na pitanje gde se te tehnike obrade materijala mogu naučiti on kaže da je sve moguće pomoću tutorijala na youtubu, ali su potrebne i ogromna volja i upornost. Ono što je ovaj Vojvođanin takođe besprekorno usavršio jeste pravljenje noža od zuba mamuta, koji je jedan od najskupljih primeraka.

 

- Naviše su traženi noževi za lov od jelenskih rogova, ili drveni za kuhinju. Međutim, ono što je poslednjih meseci trend, jeste pravljenje noževa od čelika i drški od zuba mamuta, koje nalazimo u iskopima šodera ili u blizini Dunava. Nakon obrade, njegovi zubi idu u epoksin smolu, kako bi drška bila što otpornija i možemo je posle bojiti raznim bojama - rekao je Saša.

Sašini unikatni noževi traženi su ne samo u Srbiji i regionu, već i u čitavom svetu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike