Lepa Anđela ide na dobrovoljno služenje vojnog roka: Ljubav prema otadžbini nema cenu!

26.02.2024

18:00

0

U sedištu Moravičkog upravnog okruga u Čačku danas je na dobrovoljno odlsuženje vojnog roka ispraćeno 14 regruta

Lepa Anđela ide na dobrovoljno služenje vojnog roka: Ljubav prema otadžbini nema cenu!
Copyright Foto: RINA

Dok Blakan bruji o vraćanju obaveznog vojnog roka i neki zbog toga čak i glasno negoduju, omladinci iz Moravičkog okruga pokazuju da ljubav prema otadžbini nema cenu.

U sedištu Moravičkog upravnog okruga u Čačku danas je na dobrovoljno odlsuženje vojnog roka ispraćeno 14 regruta kao i tri regruta, polaznika kursa za rezervne vojne oficire.

Među njima su se našle i dve devojke, koje su odlučile da narednih šest meseci provedu noseći uniformu Vojske Srbije.

- Motiv je bio to što je moje društvo u vojsci ili rade u vojsci i meni se to jako svidelo. Meni je to toliko bilo zanimljivo da sam odlučila da hoću i ja da se oprobam u tome. Želim da pokušam, pa kako bude - rekla je za RINU deventaestogodišnja Anđela Simović koja je uprkos protivljenju porodice čvrsta u odluci da odsluži vojni rok.

Foto: RINA
 

Slušaoci kursa za rezervne oficire javiće se u petak, 1. marta na Vojnu akademiju u Beograd, dok će ostali koji odlaze na dobrovoljno odsluženje vojnog roka prvi period obučavanja provesti u Valjevu.

- Osnovna obuka traje mesec i po dana koju regruti sa naše teritorije završavaju u centru za obuku u Valjevu, nakon čega se upućuju u centre za specijalističku obuku shodno evidencijalnoj specijalnosti za koju su regrutovani. To je narednih mesec i po dana, zavisno od mesta Požarevac, Gornji Milanovac, Kruševac, Batajnica i ako je neko regrutovan u sanitetsku službu u Niš. Nakon toga, poslednja tri meseca se, po odluci Generalštaba raspoređuju u jedinice”, rekao je pukovnik Zoran Smiljanić, načelnik Uprave Regionalnog centra Ministarstva odbrane Valjevo.

Načelnik Moravičkog okruga, Marko Parezanović istakao je radost i ponos zbog velikog broja regruta koji odlaze na odsluženje duga otadžbini.

- Oni su izabrali poziv koji je duboko ukorenjen u tradiciji našeg naroda ali i poziv koji je poslednje vreme postao neka vrsta retkosti i mislim da ta odluka zaslužuje svako poštovanje i zaista se nadam da ću ovom prilikom steći neke nove veštine i neka nova saznanja ali i lepe uspomene. Značajno je da imamo što više dobrovoljaca i ono što se ovih dana dešava u svetu, negde možda pokazuje da je odluka o ukidanju obaveznog vojnog roka bila pogrešna. Sasvim je moguće da će u nekoj skorijoj budućnosti i to biti promenjeno i da će i ostali mladi ljudi krenuti njihovim putem”, rekao je Marko Parezanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.

U poslednjih gotovo deceniju i po otkada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka izgubio se i običaj pravljenja ispraćaja u vojsku, ipak ima onih koji drže do tradicije te u vojsku ne odlaze bez slavlja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike