Milica krava rekorderka: Do sada tri puta otelila dvojke - miljenica je svojih domaćina i ima poseban način ishrane (FOTO)

14.02.2024

18:13

0

Po stomaku ja poznajem, ako je širi ja znam da su bliznad, ako je uži i ide prema glavi, jedno je tele - kaže domaćica Radosava Ćurdić.

Milica krava rekorderka: Do sada tri puta otelila dvojke - miljenica je svojih domaćina i ima poseban način ishrane (FOTO)
Copyright RINA

Rađanje teleta na farmi velika je radost za poljoprivrednika, jer znači povećanje stoke, priliku za daljnji razvoj i dobar profit u budućnosti, ali samo dva do četiri odsto krava rađa blizance. Blizanački graviditet težak je test za životinju, međutim u štali porodice Ćurdić na obroncima Murtenice, jedna krava bez ikakvih problema, svake druge godine na svet donese po dva zdrava teleta.

U štali porodiće Ćurdić u novovaroškom selu Negbina ovih dana očekuje se da se otele tri krave, dok četvrta, mezimica Milica, taj posao je nedavno obavila i na svet donela dva zdrava ženska teleta, a ovom berićetu su se domaćini i te kako nadali.

RINA
 

- Po stomaku ja poznajem, ako je širi ja znam da su bliznad, ako je uži i ide prema glavi jedno je tele. Ali, Milica nas je već nekoliko puta iznenadila, pa sada i od nje očekujemo berićet. Ne možemo da krijemo, ona nam jeste mezimica - kaže domaćica Radosava Ćurdić.

Krava Milica je takođe rođena u istoj štali u kojoj danas na svet donosi mlade, a domaćini su je ostavili jer su, kako kažu prepoznali, da će u svakom smislu biti berićetna.

- Prepoznamo koja je krava berićetna, po vratu i po damarima na stomaku to se gleda, tada je krava mlečna. Ona daje od 25 do 32 litre mleka dnevno - rekao je Dragomir Ćurdić.

RINA
 

I upravo zbog njene mlečnosti i plodnosti Milica ima i poseban režim ishrane, česta blizanačka teljenja kako kažu domaćini iscrpljuju, pa će uskoro dobiti i svoju naslednicu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike