Ako ste grešni voda se povlači i ne možete da je vidite: Legenda o Savinim isposnicama kod Mileševe i dan-danas živi (FOTO)

01.02.2024

14:49

0

Velika srpska svetinja vekovima odoleva u kanjonu Mileševke

Ako ste grešni voda se povlači i ne možete da je vidite: Legenda o Savinim isposnicama kod Mileševe i dan-danas živi (FOTO)
Copyright RINA

Jedna od najstarijih i najvećih srpskih svetinja ušuškana je u kanjonu reke Mileševke i duhovni je svetionik prijepoljskog kraja već vekovima. Manastir Mileševa zadužbina je kralja Vladislava Nemanjića, a ova božija kuća građena u 13. veku nicala je pod budnim okom Svetog Save, koji je mladom kralju Vladislavu bio desna ruka.

- Znamo to da je Sveti Sava odredio i dao blagoslov svom bratancu kralju Vladislavu da gradi Mileševu, on je svemu tome prisustvao, a ono što je naslikano na zidovima su ipak bile zrele kompozicije i to je sigurno morao da učini neko ko je to sve zao, a to je zasigurno Sveti Sava - kaže mati Paraskeva.

RINA
 

I upravo u ovom manastiru svetiteljeve mošti nalazile su se punih 360 godina. Sve do trenutka kada ih Turci odnose i spaljuju na Vračaru. Ali jedan deo svetiteljevih moštiju ipak je sačuvan i nakon premeštanja iz manastira u manastir - šaka Svetog Save ponovo se nalazi u Mileševi.

RINA
 

- Od 2007. godine nalazi se ovde u Mileševi, s tim što je proslednje tri godine izložena ispred oltara - dodaje mati Paraskeva.

U ovom svetom mestu nalazi se i jedinstvena freska koja je živopisana za vreme svetiteljevog ovozemaljskog života.

- To je najverodostojniji lik Svetog Save, jer je rečeno da su oni koji su oslikavali freske u 13. veku imali osećaj za portret i samim tim su ga oslikali onakvim kakav je bio. Zbog toga mi kažemo da je to najverodostojni lik Svetog Save - rekla je monahinja.

Nedaleko od Mileševe, podno srednjovekovnog grada Mileševca u srcu okomite stene nalaze se isposnice u kojima je skromni kaluđer Sava nalazio svoj mir. Hodočasnici je obilaze uprkos teškom terenu, a u jednoj od njih nalazi se i čudotvoran izvor.

- Voda sa ovog izvora je u narodu poznata kao lekovita za slabovide ljude, ali isto tako postoji jedna zanimljiva legenda da se voda prikazuje pred ljudima koji nisu toliko grešni, a da se pred grešnicima povlači i da je ne možete naći - rekla je Dragana Varaklić iz TO Prijepolje.

I nema sumnje da i dan-danas duh Svetog Save živi u svakom delu zemlje, ali ovde u prijepoljskom kraju posebno je očuvan. Od Savinih isposnica gde je pisao knjige, tihovao i molio se Bogu, preko sela Sedobro za koje kažu da mu je baš on dao ime jer mu se učinilo da je tamo sve dobro, do Savinog lakta u samom Prijepolju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike