Srbija je tog dana stala rame uz rame sa ostatkom Evrope: Pre 143 godine potpisan je ugovor o izgradnji prve železničke pruge u našoj zemlji

03.02.2024

07:30

0

Autor: 24sedam

Prvi svečani voz sa putnicima iz Pešte, Beča i Pariza prošao je novosagrađenom prugom 23. avgusta 1884. godine

Srbija je tog dana stala rame uz rame sa ostatkom Evrope: Pre 143 godine potpisan je ugovor o izgradnji prve železničke pruge u našoj zemlji
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube/a1eksa89

Na današnji dan pre 143 godine, Srbija je ušla u novu eru potpisivanjem ugovora o izgradnji pruge Beograd - Niš, prve železničke pruge u našoj zemlji. Ova istorijska prekretnica simbolizovala je težnju ka modernizaciji i povezivanju sa Evropom, započeta idejom na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Uprkos izazovima, poput ekonomske krize nakon ratova s Turcima, Srbija je uz podršku Austrougarske dobila priliku da proširi svoje granice i razvije infrastrukturu. Beč je bio ključan u insistiranju na izgradnji pruge, koja je značajno uticala na dalji razvoj naše zemlje.

Knez Milan Obrenović je 3. jula 1881. godine, sa srebrnim budakom, označio početak radova na ovoj monumentalnoj građevini. Francusko društvo "Generalna unija" iz Pariza preuzelo je odgovornost za izgradnju, a pruga je završena 1884. godine.

Wikipedia
 

Prvi svečani voz sa putnicima iz Pešte, Beča i Pariza prošao je novosagrađenom prugom 23. avgusta 1884. godine, označavajući početak novog doba u srpskim transportnim sistemima. Putovanje je bilo propraćeno entuzijazmom i slavljem, sa ceremonijalnim dočecima u svakom gradu na ruti.

Zahvaljujući ovom projektu, Srbija je 1889. godine formirala Direkciju Srpskih železnica, preuzimajući upravljanje od francuskog preduzeća. Od tada, Srpske železnice su se neprestano razvijale, danas imajući preko 3.800 kilometara pruga i bogat vozni park.

Beogradska železnička stanica, izgrađena između 1882. i 1885. godine po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, predstavlja arhitektonski dragulj i svedok je vremena kada je Srbija kročila ka modernoj budućnosti.

Pruga Beograd - Niš ne samo da je unapredila transport i ekonomiju, već je simbolizovala jedinstvo i napredak, povezujući ljude i kulture, te potvrđujući Srbiju kao važnog aktera na evropskoj sceni. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike