Od "Racke varoši" do srca Vojvodine: Novi Sad obeležava svoj dan! (FOTO)

01.02.2024

07:30

0

Autor: 24sedam

U 19. veku, Novi Sad se afirmisao kao najznačajnije gradsko središte Srba, postajući simbol srpskog nacionalnog identiteta i kulturne snage

Od "Racke varoši" do srca Vojvodine: Novi Sad obeležava svoj dan! (FOTO)
Novi Sad - Copyright Profimedia

Novi Sad, dragulj Vojvodine i epicentar srpske kulture i tradicije, danas svečano obeležava svoj dan, datum koji je sinonim za bogatu istoriju i prosperitet grada. 

U znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je austrijska carica Marija Terezija proglasila Novi Sad slobodnim kraljevskim gradom, dajući mu ime Neoplanta, Grad Novi Sad svake godine dodeljuje Februarsku nagradu zaslužnim građanima za njihova dela i dostignuća.

Profimedia
 

Ovaj grad, koji je svoje skromne početke imao kao naselje oko mostobrana izgrađenog 1694. godine nasuprot Petrovaradinskoj tvrđavi, postepeno je rastao i razvijao se, privlačeći stanovništvo i postajući centar društvenog i kulturnog života.

U 19. veku, Novi Sad se afirmisao kao najznačajnije gradsko središte Srba, postajući simbol srpskog nacionalnog identiteta i kulturne snage - srpska Atina!

Profimedia
 

Osluškujući duh vremena i očuvajući tradiciju, Novi Sad je tokom vekova transformisao svoj identitet, postajući danas moderni evropski grad koji čuva svoju istoriju, kulturu i običaje.

Dan Grada nije samo prilika za slavlje, već i trenutak kada se osvrćemo na put kojim je prošao ovaj grad, od Racke varoši do centra Dunavske Banovine i dalje, do statusa srca Vojvodine.

Profimedia
 

Februarska nagrada, koja se dodeljuje ovim povodom, simbolizuje priznanje za sve one koji svojim radom, znanjem i stvaralaštvom doprinose razvoju i bogatstvu našeg grada. To je dan kada Novi Sad slavi svoju istoriju, svoje građane i svoju budućnost, ponosno stojeći kao most između tradicije i modernosti, između prošlosti i budućnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike