Profesorka Branka među prvima zabranila mobilne telefone! Stiglo je obaveštenje zbog koga joj se divi čitavo Vranje

16.01.2024

18:40

0

Autor: M. Vu.

Markovićeva se ovim povodom oglasila na svom Fejsbuk profilu, gde je svojim prijateljima i pratiocima prenela kako se oseća

Profesorka Branka među prvima zabranila mobilne telefone! Stiglo je obaveštenje zbog koga joj se divi čitavo Vranje
Profesorka sprskog jezika Bojana Marković - Copyright Printskrin/facebook

Branka Marković, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Vranja, dostigla je izuzetno priznanje postavši redovni član Matice Srpske, najstarije kulturne i naučne institucije u Srbiji.

Saopštenje Matice Srpske, koje je objavljeno 27. novembra 2023. godine, obaveštava je o ovoj prestižnoj tituli.

"Zadovoljstvo nam je obavestiti Vas da ste na sednici Upravnog odbora održanoj 27. novembra, 2023. godine, izabrani za redovnog člana Matice srpske. Time ste stekli pravo da prisustvujete i redovnim i vanrednim skupštinama naše najstarije kulturne i naučne institucije, da učestvujete u izborima za predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova Upravnog odbora i drugih organa i radnih tela, da birate i da budete birani, da iznosite svoje mišljenje o dosadašnjem radu", navodi se u zvaničnom saopštenju MRS.

Markovićeva se ovim povodom oglasila na svom Fejsbuk profilu, gde je svojim prijateljima i pratiocima prenela kako se oseća.

"Nema većeg ponosa, bar za mene kao profesora srpskog jezika i književnosti, nego biti član uvažene Matice srpske, najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskoga naroda", napisala je profesorka.

Otadžbina se, dodaje ona, voli dušom, srcem, brani se znanjem, kulturom, vaspitanjem, jezikom i verom. Veličati svoju zemlju lažima i pripisivati joj i ono što jeste i ono što nije – greh je. Svako, ko ode odavde, znaće da je rodna gruda samo jedna. I boleće ga svakoga dana i sama pomisao na zemlju gde je rođen i što nije onde.

 

 

"Ja sam Vranjanka. Naravno, srpska je to zemlja. Ali biti odavde, sa ovih prostora, znači nositi u sebi čudesan pečat nečeg posebnog i tradicionalnog, nečeg što se naši mučeni ali junački preci nikako ne bi postideli – a to je biti razuman, realan, vredan, plemenit, poštovati ljude po ponašanju, ne po poreklu, znati da odvojiš dobro od zla", napisala je Markovićeva.

Najponosnija je na svetu što je član Matice srpske. O Srbiji će uvek pisati samo s ljubavlju, zajedno sa svojim Vranjem, koje je njeno, kako kaže, najdivnije predanje, gnezdo rodoljublja i plavog detinjstva.

"Samo neću da glorifikujem nešto što nije. Ono što jeste, svaka njemu čast! Istina je najsjajnije oružje za pobedu", poručuje Markovićeva.

Da podsetimo, profesorka je među prvima uvela pravilo da đaci ostavljaju telefon na katedri kada dođu na čas. 

- Zanimljivo im je to. Verovatno se i oni odmore od telefona za tih 45 minuta, nisu u grču, ne kriju ih ispod školskih rančeva. Skoncentrisani su na gradivo, prate ono što im govorim, mogu da ponove nastavnu jedinicu. Nema tu hoće ili neće da prihvate. To je to i tačka. Ja odlučujem u učionici. Ima da slušaju. Međusobni dogovor, poštovanje, to je ono što ja postižem, profesionalno i bez prijateljstva sa đacima, tu sam da im pomognem oko učenja i objasnim gradivo – kaže profesorka za Bujanovačke.

Bonuss video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike