24SEDAM RUMA Miholjski susreti sela: "Da nam sela ožive, da se sačuva tradicija i naši običaji" (FOTO)

07.10.2023

16:59

0

Autor: 24sedam

U samom srcu sela Žarkovac, deset udruženja žena je predstavljalo tradicionalne sremske specijalitete i jedinstvene rukotvorine

24SEDAM RUMA Miholjski susreti sela: "Da nam sela ožive, da se sačuva tradicija i naši običaji" (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Danas su se dečiji osmesi, igra, pesma, kulinarski užici, rukotvorine najlepših umetnika, izložbe i nadmetanja u tradicionalnim disciplinama, folklorno šarenilo i topot konja sjedinili u celodnevnoj manifestaciji „Miholjski susreti sela“.

Manifestacija, koja je podržana od strane Ministarstva za brigu o selu i obuhvatila preko 1.300 sela širom Srbije, ovog puta je imala domaćina u Žarkovcu nakon Hrtkovaca i Putina.

U samom srcu sela, deset udruženja žena je predstavljalo tradicionalne sremske specijalitete i jedinstvene rukotvorine, uz organizovano takmičenje za najbolju štrudlu sa višnjama, najlepši peškir i najbolji kotlić. Posetioci manifestacije uživali su u vožnji fijakera, dok su dečiji folklorni ansambli iz opštine Ruma ukrasili program svečanog otvaranja.

Opština Ruma
 

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, i zamenica Biljana Popović Jovanović istakle su značaj očuvanja tradicije i promocije života na selu tokom svoje posete manifestaciji.

„Cilj manifestacije je da nam sela ožive, da se sačuva tradicija, naši običaji i da se društveni život u svakom selu poboljša. Želimo i da mladi vide kako se nekad zivelo i radilo, da se blize upoznaju sa našim kulturnim nasleđem, ali i da zazive domovi kulture, da sela budu puna dešavanja, da mlade generacije ostanu da zive na selu“, rekla je predsednica Ćirić.

Opština Ruma
 

Manifestacija u Žarkovcu se zatvara Međunarodnim festivalom folklora „Čuvari tradicije - Đeram“.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike