Lokalne samouprave dobile još 26 minibusa: Rešava se problem prevoza seoskog stanovništva

08.11.2023

13:59

0

Od 26 lokalnih samouprava devet je pograničnih, a tri minibusa su otišla na Kosovo i Metohiju - u Zubin Potok, Gnjilane i Kosovsku Kamenicu

Lokalne samouprave dobile još 26 minibusa: Rešava se problem prevoza seoskog stanovništva
Copyright Profimedia

Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva dodelila je još 26 vozila za lokalne samouprave u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

Kako je navedeno, od 26 lokalnih samouprava devet je pograničnih, a tri minibusa su otišla na Kosovo i Metohiju - u Zubin Potok, Gnjilane i Kosovsku Kamenicu.

Za nabavku minibusa ove godine je opredeljeno 182 miliona dinara, a na konkurs je stiglo ukupno 35 prijava.

Dodaje se da čak 20 od ovih 26 opština kojima su dodeljena sredstva za kupovinu minibusa nije do sada imalo organizovan gradski i prigradski prevoz.

Ministarstvo za brigu o selu podseća da je ukupno 61 jedinica lokalne samouprave za tri godine ovim programom snabdevena besplatnim prevozom za žitelje sela sa svojih teritorija, a planirano je da na ovaj način bude rešen problem prevoza za više od 400.000 stanovnika u oko 1.200 sela.

Minibusi kupljeni ovim sredstvima, kako se ističe, služe za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište, i na taj način im se omogućava obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu, sportske i kulturne aktivnosti. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike