Najmlađi narodni heroj na ovom mestu je otišao u smrt! Boško Buha na Jabuci ima svoj spomen-dom

31.10.2023

17:01

0

Ovo mesto je prava istorijska riznica

Najmlađi narodni heroj na ovom mestu je otišao u smrt! Boško Buha na Jabuci ima svoj spomen-dom
Copyright RINA

Jedno od najlepših sela u Srbiji, smešteno na samoj srpsko-crnogorskoj granici, ima ogroman ali, nažalost, nedovoljno iskorišćen turistički potencijal.

Vreme kad je Jabuka bila među top destinacijama lokalnog turizma koji je ubrzano počeo da se razvija, u Prijepolju pamte tek oni u poznim godinama. Ipak, to mesto je prava istorijska riznica, jer je upravo na Jabuci poginuo najmlađi narodni heroj oslobodilačkog rata u tadašnjoj Jugoslaviji - Boško Buha.

RINA
 

- Negde krajem šezdesetih godina prošlog veka pokrenuta je inicijativa da se na Jabuci uz spomenik heroju bombašu, što je "drugo ime" za Boška Buhu, postave spomen-biste pionira heroja iz svih republika i autonomnih pokrajina SFRJ. Po ideji Jadranke Berić, učenice iz Gornjeg Milanovca, spomenik je uradila vajarka Mira Letica, uz instrukcije umetnika Rista Stijovića. Boško Buha je dobio mesto na Vidikovcu, a u Memorijalnom centru, odnosno tadašnjem spomen-odmaralištu, mesto su dobili, po principu spomen-bista iz svake republike, teritorijalne celine tadašnje države, plus autonomnih pokrajina iz sastava Srbije: Savo Jovanović Sirogojno, Vera Miščević, Dragan Kovačević, Lepa Radić, Milan Mravlje, Ganimete Terbeši, Zlate Malakovski i Mate Blažina - kažu za RINU u TO Prijepolje.

Ispred zgrade Spomen-doma "Boško Buha" septembra 1983. postavljena je spomen-bista Slave Kovića, a pored spomenika na vidikovcu, bistu je, naredne godine, dobio i Boško Buha.

RINA
 

Ideja da se na Jabuci obeleži mesto pogibije legendarnog pionira bombaša Druge proleterske udarne brigade i narodnog heroja Boška Buhe potekla je još 1959. godine od pionira Prijepolja i Pljevalja. Inicijativu je prihvatio Pionirski savez Jugoslavije, pa je pokrenuta akcija u kojoj su pioniri iz cele zemlje počeli da prikupljaju sredstva za izgradnju Pionirskog spomen-doma upravo na Jabuci.

Izgradnju Doma na Jabuci, pored pionirskih organizacija, pomogle su mnoge radne organizacije i pojedinci, a najveću pomoć u izgradnju pružio je Tekstilni kombinat "Ljubiša Miodragović" iz Prijepolja.

RINA
 

- Spomen-dom "Boško Buha" sa 840 kvadratnih metara prostora, dovršen je 1964. godine i vrlo brzo postao je sastajalište pionira iz svih delova Jugoslavije. I ne samo pionira. Tih godina Dom na Jabuci je beležio izuzetne rezultate u broju poseta, noćenja i bruto-prometu. Prema pouzdanim podacima, od otvaranja do kraja devedesetih godina, na Jabuci je registrovano preko 400.000 posetilaca. Zbog učestalih finansijskih problema, on je vrlo brzo predat na korišćenje Turističko-ugostiteljskom preduzeću "Putnik" iz Beograda. Za potrebe smeštaja brigadira koji su radili na dovršetku pruge Beograd - Bar, 1971. godine sagrađeno je Omladinsko naselje - dodaju u TO Prijepolje.

Odlukom Skupštine opštine Prijepolje od 30. maja 1986, Memorijalni kompleks "Boško Buha" je proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog nacionalnog značaja i on se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike