Milan Đurić položio vence na Spomen-groblju: Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu

23.10.2023

11:06

0

"Grad je tokom okupacije izgubio 5.000 naših sugrađana. Nakon oslobođenja u njemu je živelo 40.000 ljudi. Bio je razrušen, bez mostova, kanalizacije i struje"

Milan Đurić položio vence na Spomen-groblju: Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je danas vence na Spomen-groblju, u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941-1945. godine ističući da je važno održavati sećanje na sve pretke koji su dali život za oslobođenje grada i mir i slobodu budućih generacija.

- Grad je tokom okupacije izgubio 5.000 naših sugrađana. Nakon oslobođenja u njemu je živelo 40.000 ljudi. Bio je razrušen, bez mostova, kanalizacije i struje, i zato je ovaj događaj važan kako bismo podsetili mlade ljude na istinske heroje koji su se borili za našu budućnost - kazao je Đurić.

On je dodao da posle 79 godina Novosađani žive u modernom gradu koji neprestano raste i razvija se. 

- Ovo je danas univerzitetski centar, grad kulture mladih, multikulturalni i multinacionalni grad, grad sloge i nesumnjivo antifašističkih ideja, tradicije i duha - rekao je Đurić, koji je položio vence sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović.

Predsednik boraca Grada Novog Sada Milovan Vujić napominje da je neophodno očuvati mir i negovati tradiciju koja će se prenositi i na naredne generacije. 

- Na današnji dan Novi Sad je dobio slobodu, zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima Sovjetskog saveza. Grad je izgubio 20.000 života, a Evropa preko 50 miliona stanovnika - podsetio je Vujić. 

Borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili su Novi Sad 23. oktobra 1944. godine, a iz njega su se povukle i poslednje fašističke okupacione trupe. 

Svake godine se na današnji dan laureatima svečano uručuju Oktobarska nagrada i Novembarska povelja Grada Novog Sada. 

Ova priznanja dodeljuju se povodom 23. oktobra 1944. godine – dana kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. godine – dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike