Tužna vest! Uginuo Đuka bizon, životinja kojoj je Srbija kumovala (FOTO)

17.10.2023

12:47

0

S obzirom da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje

Tužna vest! Uginuo Đuka bizon, životinja kojoj je Srbija kumovala (FOTO)
preminuo Đuka bizon - Copyright tanjug/đorđe mladenović

Bizon Đuka, koji je naseljavao Frušku goru od marta 2022. godine, preminuo je prošle nedelje. Iz Nacionalnog parka Fruška gora stiže obećanje da će pružiti zvanične informacije čim Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi detalje o razlozima ovog tužnog događaja.

Fernando Morano, veterinar iz Španije koji je bio angažovan na ovom projektu ističe da ga Nacionalni park nije obavestio o Đukinom preminuću, dodajući da je posetio stado početkom juna ove godine, kada su bizoni pokazivali simptome "dijareje".

tanjug/đorđe mladenović
 

"Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama pa sam pomislio da je sve u redu", navodi Moran za Euronews Srbija.

Dodaje da će kontaktirati NP Fruška gora i pitati da li se nešto desilo i da li im je potrebna pomoć.

Podsetimo, bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli su na Frušku goru krajem marta 2022. godine. S obzirom da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike