Povratak veličanstvenih životinja nakon 200 godina: Bizoni opet šetaju pašnjacima Srbije! (FOTO)

02.04.2022

11:49

0

Mužjak i tri ženke dolaze iz Poljske

Povratak veličanstvenih životinja nakon 200 godina: Bizoni opet šetaju pašnjacima Srbije! (FOTO)
tanjug/đorđe mladenović

Da li znate kako izgleda bizon? I da li ste ikada imali prilike da ove veličanstvene životinje vidite uživo? Odgovor možete zadržati za sebe, a mi vam donosimo sjajnu vest koju vredi pročitati do kraja.

I dok nas je nekada pomisao na ovu životinju vodio u daleke krajeve, od pre nekoliko dana bliži su nam više nego ikad. Nakon više od 200 godina na naše prostore stigli su jedan mužjak i pet ženki bizona!

Iz Poljske, smešteni su na proplanke Fruške gore, u nacionalnom parku, a društvo će im praviti evropski jelen i muflon.

 

Skoro istrebljeni

Tanjug/Đorđe Mladenović
 

Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada.

- Puštanje ovih bizona u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju, zaista je veliki događaj ne samo za NP “Fruška gora” već i za celu Srbiju. Pre 5 godina kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, bili smo fascinirani ne samo veličanstvenošću ovih životinja i njihovim značajem za eko sisteme, već i time kolika su turistička atrakcija. I poželeli smo to i u našoj zemlji. Ideja i želja su se rodile brzo ali smo pristupili pripremama ovog razvojnog Projekta vrlo pažljivo i studiozno - saopštili su iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Nakon četrdeset dana privikavanja, moći će da ih vide i prvi posetioci.

- Divno je videti ih dvadesetčetiri sata nakon transporta da su smireni i da se u novoj sredini ponašaju kao da su oduvek tu. Ovo su mlade jedinke, mužjak je star dve godine, dok su ženke uzrasta od dve do tri godine. To znači da će uskoro svi biti potpuno polno zreli, te su neke procene da bi ste prvu mladunčad mogli dobiti već za možda godinu dana, najviše dve - rekla je Vanda Olek Piasečkasa, profesorka na Univerzitetu u Varšavi, koja je vodeći svetski stručnjak za evropskog bizona, nakon njihovog dolaska u Srbiju.

47 divljih krda

Tanjug/Đorđe Mladenović
 

 Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.

Ženka bizona kao i domaća krava, nosi mladunče devet meseci. Evropski bizon postao je simbol ambicioznih poduhvata očuvanja velikih divljih prostranstva u Evropi. Ovaj petogodišnji projekat NP “Fruška gora” realizovan je uz podršku Vlade republike Srbije, Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva poljoprivrede, a realizaciju je podržala i ambasada Poljske u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti