Od početka godine u Čačku prijavljen boravak preko 20.000 stranaca: Najviše Turaka i Kineza koji rade na gradilištima

14.10.2023

15:35

0

Od početka godine u Čačku prijavljen boravak preko 20.000 stranaca: Najviše Turaka i Kineza koji rade na gradilištima
Copyright RINA

Na području Policijske uprave Čačak tokom prvih devet meseci prijavljen je boravak 21.394 stranca, to su većinom državljani Turske i Kine koji rade na strateškim objektima i gradilištima i drugi koji po različitim osnovama borave na području delovanja policijske uprave.

Policijska uprava u Čačku nema problema sa iregularnim migrantima, odnosno nemamo pojave ugrožavanja bezbednosti te vrste.

- To možemo i da zahvalimo samom geografskom položaju jer nismo pogranično područje, nismo na trasi kretanja migranata i to što se dešavalo kod nas su pojedinačni slučajevi jednog ili dva migranta koji se pronađu u nekom prevoznom sredstvu u nekom kamionu ili nekom drugom prevoznom sredstvu, ali nijedno krivično delo nije izvršeno u ovom vremenskom periodu od strane migranata - navodi načelnik Policijske uprave u Čačku Draško Darijević.

RINA
 

Svi poslovi iz nadležnosti Policijske uprave u Čačku u potpunosti su realizovani bez problema, karakteristično za ovaj period kada se govori o stanju bezbednosti je smanjenje ukupnog broja evidentiranih krivičnih dela, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, smanjenje broja poginulih lica i smanjenje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira uporedo sa istim periodom prethodne godine.

- Policijska uprava u Čačku velike napore ulaže u proaktivnom, odnosno preventivnom radu kako bi sprečili sve one pojave i događaje koje na bilo koji način mogu da ugroze bezbednost naših sugrađana - ističe Darijević.

Ono što je definitivno obeležilo ovu godinu je nemili događaj u OŠ „Vladislav Ribnikar”, nakon čega je Ministarsvo unutrašnjih poslova usvojilo određene mene i pravila koja se tiču bezbednosti učenika i škola, ali i kontrole posedovanja vatrenog oružja.

- Izuzetno smo zadovoljni odzivom naših sugrađana, što govori da su veoma odgovorni i savesni i da su prepoznali da je to nešto što treba učiniti. Rekli smo da niko neće snositi neke zakonske posledice, i prošlo je nekoliko meseci od tada i niko ih nije snosio za to što je predao oružje koje je bilo u nelegalnom posedu - rekao je Darijević.

Tokom predviđenog perioda predato je 2.035 komada oružja, 1.187 minsko eklozivnih sredstava i 90.595 komada municije. Po isteku ovog roka svako kome se nađe u posedu oružje snosiće sankcije kako Zakon o krivičnom postupku nalaže.

- U toku je revizija svih vlasnika oružja u smislu bezbednog i sigurnog posedovanja, odnosno držanja oružja. Za svakog gde se utvrdi da nesavesno i neodgovorno čuva oružje koje ima u nelegalnom posedu ono će biti oduzeto i podneće se prekršajna prijava - zaključio je Darijević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike