Veliki general i otac srpskog olimpizma: Jedinstvena Olimpijska česma nalazi se u Kosjeriću, podignuta u čast Svetomira Đukića (FOTO)

07.09.2023

13:25

0

Zajedno sa nekoliko oficira 18. pešadijskog puka Kraljevine Srbije u februaru 1910. godine Đukić je osnovao Srpski olimpijski klub čiji je bio i prvi direktor

Veliki general i otac srpskog olimpizma: Jedinstvena Olimpijska česma nalazi se u Kosjeriću, podignuta u čast Svetomira Đukića (FOTO)
Copyright RINA

Nadaleko poznat po svojim prelepim selima, malo je onih koji znaju da je Kosjerić zapravo i olimpijska varoš. U Ražani nadomak ove opštine rođen je Svetomir Đukić koji je davne 1910. godine osnovao Srpski olimpisjki klub, a jugoslovenske sportiste predvodio je na čak četiri izdanja Olimpisjkih igara.

- Svetomir Đukić bio je divizijski general, rođen 1882. godine u selu Ražana, ali se školovao u Valjevu, Užicu i Beogradu. Učestvovao je u balkanskim i svetskim ratovima, ali je pre svega bio veliki i strastveni sportista. Zajedno sa nekoliko oficira 18. pešadijskog puka Kraljevine Srbije u februaru 1910. godine osnovao je Srpski olimpijski klub čiji je bio i prvi direktor. Stoga se on sa pravom naziva ocem srpskog olimpizma - kažu u TO Kosjerić.

Ovom velikom oficiru Kosjerci su se odužili onoliko koliko su mogli, pa je tako na ulazu u Ražanu postavljena tabla na kojoj piše da je Svetomir Đukić tu rođen, ali da tu počivaju i njegovi ostaci. On je preminuo u emigraciji u Diuzburgu 1960. godine, ali su njegovi posmrtni ostaci preneti u portu crkve u rodnom selu.

- Dolazi dosta putnika namernika da obiđe njegovo rodno mesto. Mahom je najviše sportista koji su upoznati sa likom i delom velikog generala, koji je trasirao i utabao put srpskog olimpizma. Za svoje zasluge Đukić je odlikovan brojnim priznanjima, a njemu u čast pre više od dve decenije u Kosjeriću je postavljena i Olimpijska česma. To je svakako posebno mesto u našoj opštini, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Takođe, u znak sećanja na generala Đukića u Kosjeriću se održava velika memorijalna atletska trka u kom učestvuju atletičari, biciklisti, učenici, ali i bivši sportisti osvajači medalja na velikim takmičenjima. Zahvaljujući postavljenoj Olimpijskoj česmi i omladina u Kosjeruću zna ko je bio veliki Svetomir Đukić, jer se upravo na tom mestu najčešće okupljaju tokom letnjih večeri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike