Niče kao iz pepela na obali kod Kosjerića: Ovo srpsko selo je jedinstven kompleks tradicionalnih kuća od severa do juga (FOTO)

17.11.2022

13:30

0

U arhitektonskom smislu ovaj kompleks sačinjavaće petnaest kuća, tradicionalne srpske seoske arhitekture, koji će pokriti stilove gradnje iz svih krajeva

Niče kao iz pepela na obali kod Kosjerića: Ovo srpsko selo je jedinstven kompleks tradicionalnih kuća od severa do juga (FOTO)
Maketa Srpskog sela - Copyright RINA

Među pionirima u Srbiji kad je u pitanju bavljenje seoskim turizmom, svakako je Kosjerić. Iako su godinama unazad izostajale investicije u toj oblasti, sada se situacija menja i u ovom delu Zlatiborskog okruga, jer je duž obale reke Skrapež ove godine počela izgradnja rizorta „Srpsko selo“, projekta koji će u svom sastavu imati etno selo i moderan hotel sa četiri zvezdice i luksuznim sadržajima.

- U arhitektonskom smislu ovaj kompleks sačinjavaće petnaest kuća, tradicionalne srpske seoske arhitekture, koji će pokriti stilove gradnje iz svih krajeva, crkvu i dva centralna objekta koji će se koristi za organizaciju usluga. Projektom je predviđeno je da u drugoj fazi izgradnje kompleksa „Srpsko selo“ planirana je izgradnja hotela, kapaciteta 200 smeštajnih jedinica i 10 apartmana koji će zadovoljavati sve potrebe savremenog turiste - rekao je za RINU Nemanja Gajić menadžer projekta.

 

Ideja izgradnje „Srpskog sela“ potiče od želje za očuvanjem jedinstva kulturnog prostora Republike Srbije kroz očuvanje tradicije i širenja kulturne raznolikosti kao posebnog bogatstva naše zemlje. Postoji jasno opredeljenje da se kod šire srpske populacije stvori razumevanje i isticanje kulture kao čuvara, prenosioca i stvaraoca vrednosti.

- Planira se razvoj lanca vrednosti u sektoru prozivodnje domaće hrane, kroz podsticanje udruživanja i započinjanja poljoprivredne delatnosti ostalih domaćinstava koja nisu registrovana i koja su do sada proizvodila hranu za soptvene potrebe. Jasno je da će od boravka turista u kompleksu „Srpsko selo“ korist imati i trgovinske radnje kao i ostali privredni subjekti opštine Kosjerić - dodao je on.

U okviru prve faze projekta planirano je zapošljavanje najmanje 35 ljudi, sa akcentom na mlade i obrazovane ljude iz ove opštine. U drugoj se očekuje zapošljavanje istog broja ljudi, tako da će „Srpsko selo“ imati najmanje 70 zaposlenih.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike