Do kraja godine biće uvedeni pametni sistemi za nadzor nad rekama

12.08.2023

11:07

0

Pristanište u Zemunu se otvara 2. septembra i tu će prvi put pristati kruzer

Do kraja godine biće uvedeni pametni sistemi za nadzor nad rekama
Uvodi se sistem za monitoring vodnog saobraćaja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović najavio je da će do kraja godine na Savi i Dunavu biti uvedeni pametni sistemi za nadzor nad rekama - VTS i VHF sistem.

"To je nešto kao kontrola leta u avio saobraćaju. Taj sistem je u trenutnoj implementaciji i očekujemo da do kraja godine bude završen. Imamo i nekoliko projekata koji će imati uticaj na bezbednost same plovidbe i na obeležavanje plovnog puta, a to je ugradnja eletronskih bova za obeležavanje plovnog puta na reci Savi. Na Dunavu smo završili to", kazao je Petrović za Tanjug.

On je objasnio da je VTS sistem za monitoring vodnog saobraćaja, dok je VHF sistem brodskih radio stanica na Dunavu i Savi.

"Trenutno smo na remontu brodske prevodnice na Đerdapu 2, na Đerdapu 1 smo završli remont. U planu je i da rekonstruišemo luke Prahovo, Sremsku Mitrovicu i Bogojevo", najavio je Petrović.  

Iz budžeta se opredeljuju velika sredstva

Kako je istakao, ovaj sektor je veoma živ i namera države je da se u njega ulaže i da se obezbedi što bolji način investiranja, kako iz budžeta, tako i eventualno iz bespovratnih sredstava.

"Imamo dobru saradnju sa mnogim međunarodnim institucijama, a iz budžeta se opredeljuju velika sredstva, ne samo za rekonstrukciju, već i izgradnju novih stvari u okviru sektora",dodao je Petrović. 

Što se tiče uticaja ovog sektora na bruto društveni proizvod (BDP), sagovornik Tanjuga naglašava da je on zaista ogroman.

"Tu može da se priča o različitim segmentima - kada spominjemo na primer turizam, moramo reći da će zapravo projekat 'Zaplovi Srbijom' da aktivira niz različitih grana koje će uticati na BDP, imajući u vidu da raste broj putnika koji dolazi rečnim putem kruzerima. To su turisti koji troše više novca, oni troše više para u hotelima, restoranima i za kupovinu suvenira i lokalnih proizvoda", rekao je Petrović.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

Kada se govori o transportu robe i o teretnom saobraćaju, on je dodao da je značaj naših luka prepoznat na međunarodnom nivou i da u prilog tome govori da su naše luke stavljene na TNT mrežu. 

Porast broja stranih turista

Petrović se osvrnuo i na broj pristajanja - na ukrcavanje i iskrcavanje putnika i istakao da je zabeleženo od januara do kraja jula preko 100.000 stranih turista. 

"U rekorodnoj 2019. zabeležno je 1.542 pristajanja i tada se u Srbiju ukupno iskrcalo i ukrcalo više od 208.000 putnika, dok je prošle godine bilo 1.419 pristajanja sa više od 135.000 putnika. Zaključno sa julom u ovoj godini evidentirano je povećanje broja putnika koji su Srbiju posetili vodnim putem, za 30 odsto više u odnosu na isti period 2022. Ove godine se može očekivati obaranje rekorda po broju putnika", istakao je on. 

Petrović je rekao da postoje i mnoge privatne firme koje prevoze putnike Savom i Dunavom brodićima i čamcima u Beogradu i da to za sada funkcioniše dobro, ali i da se razmišlja o tome da se ulaže i u ovaj deo sektora. 

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

"Mi razmišljamo da u nekom narednom periodu nađemo strateškog partnera koji će imati, ne samo lokalne linije u Beogradu, već ukoliko bude dobra priča da u okviru čitavog toka Duvana koji prolazi kroz Srbiju imamo našu turističku turu", dodao je on naglašavajući da planovi postoje i  da se resorno ministrstvo time intezivno bavi. 

Kada su u pitanju plovila, Petrović je rekao da je potrebno ulaganje i u tom delu. 

"Što se tiče plovila, ona su u privatnom vlasništu i mi imamo evidenciju koliko ih ima. Flota je generalno na Dunavu, ne samo kod nas, starosti nekoliko desetina godina. Svakako je aktuelno ulaganje, kako za privatnike, tako i za državu, jer se time podiže kvalitet prevoza, ne samo robe, već i transporta putnika", dodao je on. 

Petrović je podsetio da se 2. septembra otvara pristanište u Zemunu i da će tu prvi put pristati kruzer.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike