Počeli radovi: Lazarevac će uz podršku Ministarstva životne sredine ukloniti osam divljih deponija (FOTO)

03.08.2023

16:15

0

Ove godine će biti uklonjeno oko 170 divljih deponija u 30 lokalnih samouprava - kaže državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine

Počeli radovi: Lazarevac će uz podršku Ministarstva životne sredine ukloniti osam divljih deponija (FOTO)
Copyright TANJUG/Ministarstvo zaštite životne sredine/ Jovana Rošul/ bg

Na inicijativu građana opštine Lazarevac, danas su počeli radovi na uklanjanju osam divljih deponija u naseljima Veliki Crljeni i Šopići, a početku radova je prisustvovao državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.

- Zadovoljstvo mi je što prisustvujem početku radova na uklanjanju ukupno osam divljih deponija, što su sva locirana smetlišta u ovoj opštini. Na problem divljih deponija u opštini Lazarevac ukazali su građani opštinskom rukovodstvu, koje je zatim pripremilo i kandidovalo projekat na javnom konkursu Ministarstva. Odobrena su sredstva i sada taj problem rešavamo zajedno - rekao je Dujanović.

On je istakao da predstoji da se sačuvaju jednom očišćene lokacije, saopštilo je Ministarstvu zaštite životne sredine.

- Predstoji nam da se partnerstvu sa građanima svi potrudimo da sačuvamo jednom očišćene lokacije. Zamoliću predsednika opštine da lokalne inspekcije pojačano kontrolišu, ali i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji odlažu otpad na nepropisan način. Ministarstvo svake godine uz konkurs za uklanjanje deponija, obezbeđuje i sredstva za postavljanje video nadzora na očišćenim lokacijama, upravo kako bi se sprečila ova loša praksa pojedinaca - rekao je Dujanović.

Od kada je ministarka Irena Vujović preuzela resor, dodaje on, Ministarstvo svake godine ulaže velika sredstva u rešavanje problema divljih deponija.

- Ove godine će biti uklonjeno oko 170 divljih deponija u 30 lokalnih samouprava. Kada se završi akcija, rezultat će biti oko 900 uklonjenih smetlišta širom Srbije tokom tri godine - istakao je Dujanović.

Dodao je da je čišćenje smetlišta važan, ali ne i jedini zeleni projekat koji Ministarstvo sprovodi u Lazarevcu.

- Prošle godine je zahvaljujući javnom konkursu Ministarstva za projekte pošumljavanja, gradski park u Lazarevcu postao bogatiji za skoro 900 novih sadnica, dok će ove godine kroz isti konkurs, biti omogućeno ozelenjavanje gotovo čitavog hektara površine u gradskom naselju Treća mesna zajednica - rekao je Dujanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike