Srbi, Španci, Litvanci i Italijani zajedno čistili Perućac: Iz jezera izvađeno oko 500 džakova smeća (FOTO)

22.04.2023

11:55

0

Već redovna prolećna akcija čišćenja jezera Perućac, kažu najmasovnija do sada, okupila je preko 60 osoba

Srbi, Španci, Litvanci i Italijani zajedno čistili Perućac: Iz jezera izvađeno oko 500 džakova smeća (FOTO)
Copyright RINA/Ustupljene fotografije

Biser Zapadne Srbije, jezero Perućac, neretko biva naruženo zbog nemara pojedinica i velike količine drugog otpada zbog čega su se ove godine okupili brojni volonteri, a na poziv bajinobaštinskih planinara stigli su i volonteri iz četiri evropske zemlje i učinili da ovaj biser ponovo zaisija punim sjajem.

Već redovna prolećna akcija čišćenja jezera Perućac, kažu najmasovnija do sada, okupila je preko 60 osoba.

- U akciji su učestvovali i gosti iz Španije, Grčke, Litvanije i Italije. Akciju je podržao i Jovan Memedović, autor emisije „Sasvim prirodno“. Iz jezera je izvađeno oko 500 džakova smeća, uglavnom plastične ambalaže i granja - rekao je za RINU Siniša Spasojević iz TO Tara-Drina.

Bajina Bašta ima puno prirodnih bisera, a jezero Perućac je jedno od najvažnijih. Cilj je da jezero bude što čistije i da svo ono smeće koje je donosila Drina iz gornjih tokova bude uklonjeno.

- Posebno imajući u vidu da se jezero nalazi i između dva nacionalna parka treba da bude primer čistoće, a cilj nam je svakako i edukacija i upoznavanje ljudi sa štetnim posledicama nenarnogn odnosa prema priridi, dodao je Spasojević.

Stranci su ovde kao deo jednog od brojnih međunarodnih projekata koje realizuje Planinarski klub "Tara" pa su iskoristili priliku i da se uključe u ovu akciju čišćenja jezera Perućac.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike