Vidovdanski parastos zbog ozbiljne bezbednosne situacije ove godine u manastiru Gračanica

24.06.2023

16:43

0

Iz Eparhije kažu da nemaju elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi policija

Vidovdanski parastos zbog ozbiljne bezbednosne situacije ove godine u manastiru Gračanica
Gračanica (21) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradiocionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine, zbog ozbiljnosti aktuelne bezbednosne situacije, biće održan u manastiru Gračanica, najavila je Eparhija raško-prizrenska.

- S obzirom na veoma tešku situaciju na Кosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, kao nadležni arhijerej, sa punom pastirskom odgovornošću doneli smo sledeću odluku. Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine će biti održan u manastiru Gračanica, nakon Svete liturgije 28. juna - navodi se u saopštenju Eparhije.

Dalje poručuju kako smatraju da je ovakva odluka jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj je srpski narod u celini.

Iz Eparhije kažu da nemaju elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi tzv. kosovska policija.

FOTO TANJUG/ FOTO TV HRAM
 

Rečeno je da će od Кfora zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave i naglašavaju da je ovo prvi put, od završetka oružanog sukoba na Кosovu i Metohiji 1999. godine, da se donosi ovakva odluka.

- To samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno nepoverenje  u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost,  međuetničke odnose na Кosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine - dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se danas na vanrednoj konferenciji za medije i javnost upoznao sa određenim saznanjima do kojih su naše službe došle, a tiču se bezbednosne situacije na KiM.

- Preduzimajući aktivnosti, BIA je prikupila informacije da privremene prištinske institucije i njihove službe, na planu dalje destabilizacije, pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje novih međuetničkih sukoba i proterivanje Srba. Pripadnici ilegalno oružje i municiju koje su zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti, transportuju iz svih podstanica policije u regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu specijalnih jedinica Belvedere u južnom delu Mitrovice. Njihova namera je da to oružje zloupotrebe za nova hapšenja Srba ili da ih uskladište na neku od lokacija na severu KiM, a potom navodno pronađu i optuže Srbe za pripremu oružane pobune - citirao je Petković dokument.

On je dodao da je upozoreno kako to može da se dogodi pred Vidovdan, ali se već dogodilo juče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike