"Priština planira nova hapšenja Srba, izazivanje sukoba i proterivanje sa KiM": Petković saopštio saznanja naših službi

24.06.2023

10:02

0

Petković je rekao da će se predsednik Vučić u naredna 24 sata obratiti naciji

"Priština planira nova hapšenja Srba, izazivanje sukoba i proterivanje sa KiM": Petković saopštio saznanja naših službi
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se na vanrednoj konferenciji za medije, nakon poslednjih jednostranih poteza Prištine i terora Aljbina Kurtija na Kosmetu, nad srpskim stanovništvom.

 

- Sazvao sam konferenciju kako bih govorio o najnovijim događajima na severu KiM, ali i kako bih razobličio sve podmetačine Kurtija, Svećljilja i Prištine povodom sinoćnih događaja. Treba da vidite sa kakvim razmerama dezinformacijama se suočavamo jer je na delu opšti informacioni rat s namerom da se razori Srbija, da se naudi srpskom narodu na KiM i da se u potpunosti zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa - rekao je Petković.

Dodao je da će predsednik Vučić u naredna 24 sata da se obrati naciji.

- U toku su intenzivni razgovori i sastanci predsednika sa našim vojnim vrhom. U skladu s tim, u narednom periodu donosićemo važne odluke. Borićemo se da sačuvamo mir, učinićemo apsolutno sve da ukažemo svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo, a koje imaju za cilj da se u potpunosti oslabi Srbija i da se izazivaju novi incidenti i da se stvara prostor da Kurti neosnovano hapsi po severu KiM i time stvara nove krize i uvodi nas u nove sukobe - rekao je.

Saznanja srpskih službi

On je rekao da ima deo informacija koje su naše službe, BIA, pronašle, i obavestile najmoćniju zemlju na svetu i obaveštajnu službu na svetu, o planovima i namerama Prištine i Kurtija.

- Ovaj dokument broj 571-013/2023 koji je poslat 23.6.2023. godine u rano jutro. Dakle mnogo sati pre nego što se dogodila navodna akcija u Zvečanu. U dokumentu piše sledeće: BIA je prikupila informacije da prištinske institucije i njihove službe na planu dalje destabilizacije pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkih oružanih sukoba i proterivanje Srba sa severa - rekao je on i pokazao dokument.

Na tom planu pripadnici KP, kaže, ilegalno vatreno oružje i municiju koju su prethodnom periodu zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti, transportuju iz svih podstanica u regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom delu KM.

Njihova namera je da oružje i municiju zloupotrebe za hapšenja pojedinih Srba ili uskladište na odabranim lokacijama na severu, a onda ih navodno pronađu i optuže Srbe za pripremu oružanih sukoba.

Velike sile pomažu Kurtiju i Prištini

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da iza svega "stoje velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini".

- Sinoć u 19.40 u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj ROSU do zuba naoružani, sa ogromnim brojem oklopnih vozila upadaju u to mesto i sat vremena posle toga Svećlja saopštava da je pronađen automobil beogradskih oznaka i on tu saopštava da su u automobilu pronašli izvesnu količinu oružja i eksoploziva. ODmah napada Beograd i Srbiju da smo mi ti koji stojimo iza planova da se doggode neki teroristički napadi na građane i izstitucije tzv. Kosova. To je manir Svežlje da bez dokaza politički napada. To sve čini u vreme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sever koji kaže da dođu specijalni timovi koji će da utvrde šta je pronađeno u automobilu i dali ima ili enmaeksploziva - dodao je.

Dodao je da su "na društvenim mrežama Albanci objacili sraman snimak Nenada Orlovića golog do pojasa sa crnom kesom na glavi".

- Uz raznu muziku i komentare Albanci to dele na mrežama i hvale se kako maltretiraju i muče Srbina kao i sve prethodne Srbe koji su do sada bili uhapšeni. I dalje su u pritvoru Dušan Obrenović, Lune, Daliboe Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović i Dragiša Milenković koji je uhapšen u Gračanici i sada Nenad Orlović. Vidi se da Kurti ne želi da stane, želi nove provokacije - rekao je.

Istakao je da je Svećlja u napred rekao o kom je oružju reč jer je tačno znao šta se nalazi u automobilu.

- Znao je jer su podmetnuli oružje iz tih regionalnih direkcija i direktorata. ROSU je to u konkrentom slučaju prneela u Zvečan optužujući Srbe. Rekao je da je crni audi pronađen 100 metara od opštinske zgrade. Dobro znate da je zahtev EU za deeskalaciju bio da se kosovska policija povuče iz zgrada opština i njihove okoline. Te zgrade u širem luku od 100 metara obezbeđuje i KFOR sa bodljikavom živom. Tamo ne može ni prica da prođe, a odjednom se pojavljuje neki crni automobil. Pa 20 dan ste tu i čuvate te zgrade, a niste primetili crni automobil pun eksploziva navodno za neke terorističke napade.

Navedeno je da je rečeno kako su i druga vozila ušla na Kosovo u prethodnom periodu.

- Nijedno vozilo nije prešlo, a alternativni prelazi su presečeni od strane kosovske policije. Svi to dobro znaju, da je kosovska policija sve te puteve protivpravno preorala pre više od sedam, osam meseci i da tu ništa ne može da prođe preko tih gudura i kanala koje su iskopali. Kada pogledate vozilo prvo vidite iskrivljene tablice kao da ih je neko nameštao za posebnu priliku i da je reč o registarskim oznakama BG 955 JW. Po našoj uredbi, sve tablice koje imaju ratinična slova sa kvačicama i Y i W se isključuju iz upotrebe. Danas u saobraćaju nema nijedno vozilo sa tablicama sa tim slovima, a na ovim tablicama se nalazi W. Proverom smo utvrdili da je tim tablicama registracija istekla 29. jula 2020. godine. Kako je to vozilo moglo da se kreće i da pre par nedelja uđe na KiM i pritom navodno nosi oružje i eksploziv. Ko bi tako nešto uradio? - upitao je Petković.

Istakao je da je u pitanju vozilo koje je ukradeno i za kojim se i dalje traga, a da je krađa prijavljena mesec dana pre isteka registracije.

- Kada pogledate jučerašnji dan, nakon što je Kurti u Briselu izjavio da ćemo da idemo u procesu deeskalacije... Koje deeskalacije? On se sprda sa EU. Juče počinje jutrom gde hapse Nenada Orlovića, nakon toga marširaju kosovske bezbednosne snage, navodno po vežbi koja se sprovodi jednom godišnje. Kako baš sada, kako jednom godišnje kad se sada prvi put sprovodi i kako baš na ivici severa Kosovske Mitrovice? Šta je ideja, da će svi Srbi da budu proterani? Da će na sever da uđe i KBS koji nema pravo da bude tamo? - dodao je.

Kako je naveo, Kurti to radi da sebi i Prištini obezbedi alibi za novu eskalaciju, da obezbedi alibi za nova hapšenja i progon Srba na severu KiM, da potvrdi ono što on, Svećlja i Vjosa Osmani govore, da je na severu kriminalna banda...

- Rekao je da moraju da budu prisutni u većem broju, umesto da se povuku., Juče su postavljali nove kontejnere i neke betonske barijere čime dovode nove snage ROSU policije. Kakva je to deeskalacija? Kako je to ispunjenje zahteva EU? Oni žele da kažu vidite šta Srbi rade, ROSU policija mora da bude tamo - rekao je Petković.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike