Sprečeno dalje širenje naftne mrlje na Dunavu

20.06.2023

10:43

0

Srbijavode je razvukla mrežu kod Batajnice i ostavila je tokom noći kako bi ta mrlja došla Dunavom do tog mesta i bila prikupljena sa površine reke

Sprečeno dalje širenje naftne mrlje na Dunavu
Copyright Printscreen/ Googlemap

Rukovodilac službe za zaštitu voda "Voda Vojvodine" Jovan Vignjević izjavio je danas da je javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", u saradnji sa tim preduzećem, organizovalo praćenje naftne mrlje koja se izlila u Dunav i sprečavanje njenog daljeg širenja, kao i da ne očekuje veće ekološke posledice.

- Srbijavode sinoć je razvukla mrežu kod Batajnice i ostavila je tokom noći kako bi ta mrlja došla Dunavom do tog mesta i bila prikupljena sa površine reke. Uzeti su uzorci sa dva lokaliteta kod samog broda i u Sremskoj Kamenici, kod Novog Sada. Nakon toga ćemo identifikovati količinu zagađenja, međutim, u tom momentu kada smo uzimali uzorak, mrlja je već bila otišla - rekao je Vignjević za Tanjug.

Dodao je da ćemo u narednim danima videti kakve će biti analize same površinske vode i koja je to količina zagađenja, posle izlivanja oko 30.000 litara goriva.

- U ovom trenutku, možemo da kažemo da ne očekujemo bitnije ekološke posledice i probleme po zdravlje ljudi i živog sveta u vodi i okolini. Brod neće nastaviti sa plovidbom, već će biti usidren u Bačkoj Palanci, gde će dalje druge službe koje su nadležne za nadzore da obave svoje uviđaje i tek nakon toga ćemo videti ko će biti kažnjen, što je veoma bitno - rekao je Vignjević.

Zabrana kupanja

Stroga zabrana kupanja uvodi se zbog naftne mrlje koja se pojavila zbog izlivanja goriva u Dunavu kod Čelareva iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom, saopštila  pomoćnica JKP "Gradsko zelenilo" iz tog grada Jelena Prica.

Zabrana je na snazi dok nadležni ne kažu drugačije.

Istakao je da bi više voleo da utičemo da se spreče takve stvari, ali kada su se već dogodile, neko mora da bude kažnjen.

- Procedura je bila da smo po prijavi pokrajinske vodne inspekcije izašli na teren, otišli smo u Čelarevo u prisustvu policije, ukrcali smo se na taj brod i tu su dve nadležne inspekcije i policijska uprava za privredni kriminal izvršile nadzor, napravili svoje zapisnike, obavestili tužioca koji će dalje postupati po tim informacijama - naveo je Vignjević.

Dodao je da su na terenu bile angažovane stručne službe vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", vodna inspekcija, inspekcija za bezbednost plovidbe, pripadnici policijske uprave za borbu protiv privrednog kriminala u Beogradu, pa čak i Vojska Srbije koja je pomagala u organizacija oko širenja mreže.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike