Ogromna količina kiše u Zapadnoj Srbiji iz dana u dan pravi kolaps: Vodena bujica oštetila dva mosta u čačanskim selima!

08.06.2023

14:14

0

Kako najavljuje RHMZ nastavlja se period nestabilnog vremena sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom

Ogromna količina kiše u Zapadnoj Srbiji iz dana u dan pravi kolaps: Vodena bujica oštetila dva mosta u čačanskim selima!
Copyright RINA

Tokom jakog nevremena, koje je ponovo pogodilo Čačak, oštećena su dva mosta, jedan u Gornjoj Gorevnici, a drugi u Milićevcima, a jedno domaćinstvo odsečeno od puta. Zbog najava da se i u narednih 15-ak dana očekuju obilne padavine, sa olujnim vetrom i gradom, dok vremenski uslovi ne dozvole, radiće se samo na prohodnosti puteva.

- Za sada je samo jedan neprohodni putni pravac u Jezdini, takozvani Put za Markoviće, u dužini od oko 200 metara, i to je jedini asfaltni put koji je oštećen. Više od 30, 40 kilometara makadamskih puteva je oštećeno, ali zaista molimo sve stanovnike seoskih mesnih zajednica, u kojima se ovi putevi nalaze, da imaju strpljenja, jer pri ovakvim vremenskim uslovima ne možemo raditi na sanaciji puteva, već samo na njihovoj prohodnosti, a kada vremenski uslovi dozvole ti putevi će biti sanirani - istakao je načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević.

RINA
 

On je takođe napomenuo da ima oštećenih poljoprivrednih useva, ali da se to desilo uglavnom zbog zapušenih kanala, a ne zbog izlivanja reka prvog i drugog reda, sem u Rakovi, gde se izlila Čemernica.

Zečević je istakao da se postupa po prioritetima, a u ovakvim situacijama prioriteti su ljudski životi i zdravlje, zatim stambeni objekti, putna infrastruktura, a nakon toga poljoprivredne površine.

- U veliki broj podrumskih prostorija je prodrla voda, što je očekivano pri ovakvim količinama padavimna, ali ugroženi su i pojedini stambeni objekti. Svakako, pomoći ćemo sve što je u našoj mogućnosti - rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije.

RINA
 

On se zahvalio svim stanovnicima koji se nalaze na teritorijama koje su zadesile obilne padavine, na izuzetnoj pomoći i saradnji, posebno meštanima Katrge i Loznice, gde je, kako je rekao, i pričinjena najveća šteta.

Zečević je istakao da je šteta koja je pričinjena, ipak mala u odnosu na količinu padavina, zahvaljujući i tome što je lokalna samouprava već uložila dosta novca i rada na preventivnim merama.

Najavljene nove padavine

Kako najavljuje RHMZ nastavlja se period nestabilnog vremena sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine na pojedinim lokalitetima kratkotrajno mogu biti veoma intenzivne uz grad, gde je procenjena ukupna količina padavina do polovine juna, od 40 do 70 milimetara, u brdsko-planinskim predelima i do 100 milimetara.

- Danonoćno su sve ekipe na terenu, najveći radovi se trenutno obavljaju u mesnim zajednicama Katrga, Vidova, Trbušani... Svuda su upućeni radnici i mašine određenih javno komunalnih preduzeća i funkcionišemo kako bi i trebalo u ovoj situaciji, pa iz tog razloga nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, koja se proglašava kada lokalna samouprava ne može samostalno da reaguje, što znači da Grad Čačak ima savim dovoljno i ljudskih i materijalnih resursa - istakao je Zečević.

RINA
 

Načelnik Štaba za vanredne situacije je zahvalio Crvenom krstu, koji je pružio veliku pomoć i podršku, dostavljajući hranu, vodu i sredstava za dezinfekciju u poplavljenim područjima, a obezbedio je i sušače za izvlačenje vlage.

Zavod za javno zdravlje Čačak dezinfikuje sve prostorije i objekte u koje je prodrla voda, kao i bunare, iz kojih se određena domaćinstva snabdevaju vodom za piće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike