Do sada je spasao preko 200 života: Srđan je od svoje 19. godine redovni davalac krvi, a njegovim stopama krenula je i ćerka Nikolija

01.06.2023

10:30

0

Zahvaljujući humanim donatorima krvi, godišnje se spase na hiljade života

Do sada je spasao preko 200 života: Srđan je od svoje 19. godine redovni davalac krvi, a njegovim stopama krenula je i ćerka Nikolija
Srđan Srećković - Copyright RINA

Zahvaljujući humanim donatorima krvi, godišnje se spase na hiljade života. Jedan od onih koji se nikad nije štedeo, već uvek rado odazivao svakom pozivu na dobrovoljnu akciju davanja ove dragocene tečnosti je i Srđan Srećković iz Topole. Prvi put je krv dao sa svojih 19 godina, kao vojnik, a to nastavlja i danas. Ponosan je na podatak da je na ovaj način spasao preko 200 života.

- Ja sam AB+ krvna grupa, imam 49 godina i dao sam 72 ili 73 puta krv, s tim što neka davanja u ratnim uslovima nisu evidentirana, pa ih je verovatno i više. Naravno da nisam davao krv da bi me bilo ko pohvalio ili nagradio. Vođen sam krilaticom da ruka koja daje ne prosi. Bitno je reći, za buduće davaoce, da od jedne doze koju damo, spasavamo tri života - rekao je za TopPres Srđan Srećković.

Nagrađivan je od Crvenog krsta Srbije, odlikovan i nagrađivan od institucija - SPC, Vojske Srbije i Zajednice srpskih opština, a kao predsednik Ravnogorskog pokreta u periodu od 2008. do 2013. godine organizovao je brojne akcije gde su samo za transfuziju KC Kosovska Mitrovica dali 1.370 jedinica krvi.

- Ponosan sam i što se moja ćerka Nikolija, koja je nedavno napunila 18 godina, upisala kao dobrovoljni davalac krvi, a sledeći njen primer još nekoliko gimnazijalaca je dalo krv - kaže Srđan.

Dodao je da u ovoj akciji i davanju neće stati i pozvao sve koji su u prilici da se odazovu svakog trećeg četvrtka u mesecu na dobrovoljnu akciju davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Topola.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike