Na inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, ulica u Novom Sadu poneće ime po Vitomiru Kuzmanoviću

18.04.2023

12:44

0

Da Novi Sad i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje, najbolji je pokazatelj ova odluka

Na inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, ulica u Novom Sadu poneće ime po Vitomiru Kuzmanoviću
Skupština grada Novog Sada donela odluku - Copyright Foto nsuzivo.rs

Na inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, Skupština grada Novog Sada donela je rešenje o naimenovanju jedne ulice u Novom Sadu po Vitomiru Kuzmanoviću.

Vitomir je svoju profesionalnu karijeru započeo 1992. godine u garnizonu Novi Sad, gde je prvo bio vojnik po ugovoru, a potom, zbog zasluga u službi, unapređen u čin podoficira VJ. Kuzmanović je ne samo kao vojnik i starešina već i kao građanin Novog Sada uvek bio za primer i uzor, kako kolegama, tako i sugrađanima. Po izbijanju oružane pobune, Kuzmanović je u julu 1998. godine sa svojom jedinicom raspoređen na Kosovo i Metohiju, gde je izvršavao brojne borbene zadatke u odbrani otadžbine.

Od početka avgusta, Kuzmanović se sa delom jedinice locirao u rejonu karaule “Prva crnogorska brigada”, u podršci organima obezbeđenja državne granice. Dana 7. avgusta 1998. godine u 3.30 kod graničnog kamena A2-3 albanski teroristi su pokušali proboj granice, ali su naleteli na dobro organizovanu odbranu i, posle razmene vatre, odbačeni su na teritoriju Albanije.

Tokom borbe, svojom hrabrošću i komandirskim umećem istakao se Kuzmanović. Jedinica terorista koja je odbačena od naše granice se pregrupisala i nastavila sa napadom u rejonu pomenute karaule. Odbijajući napad, oko 13.15 poginuo je Vitomir dok je sa jedinicom odbijao napad.

Da Novi Sad i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje, najbolji je pokazatelj činjenica da je Kuzmanović dobio ulicu u njegovom Novom Sadu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike