Verica na samo jedan način farba vaskršnja jaja: Tehniku je naučila od svoje bake na Kosovu, a srpsku tradiciju prenela je i na svoju ćerku

15.04.2023

15:23

0

Volim to da radim, jednostavno uživam u tome jer me to smiruje. Sve ovo me podseća na dom iz kog sam otišla, ali trudim se da to nikada ne zaboravim - kaže ova domaćica iz okoline Čačka

Verica na samo jedan način farba vaskršnja jaja: Tehniku je naučila od svoje bake na Kosovu, a srpsku tradiciju prenela je i na svoju ćerku
Verica samo na jedan način farba vaskršnja jaja - Copyright RINA

Dekupaž tehnika, mnoštvo ukrasa i nalepnica, sve to se danas koristi kako bi se što kreativnije ukrasila vaskršnja jaja. Međutim, Verica Jakšić ljubomorno čuva tradiciju nasleđenu od svojih predaka i kako bi ukrasila jaja za najradosniji hrišćanski praznik potrebni su joj samo slavska sveća, pero, vešte ruke i praznična atmosfera.

- Koristi se vosak sa slavske sveće, na pero ga nanosimo sa kojim šaramo. Pero mora stalno da se greje kako bi mogli da nanosimo na jaje vosak. Kada je hladan, vosak ne može da se nanosi, zato koristimo plamen kojim konstantno zagrevamo i na taj način crtamo - kaže Verica.

RINA
 

Ova vredna domaćica se u okolinu Čačka doselila sa Kosova i Metohije, ali nije zaboravila običaje iz svog zavičaja.

- Volim to da radim, jednostavno uživam u tome jer me to smiruje. Sve ovo me podseća na dom iz kog sam otišla, ali trudim se da to nikada ne zaboravim - dodala je Verica.

Sve što je naučila od svoje majke i bake, Verica je prenela na svoju ćerku, u nadi da će i ona jednoga dana sa svojom decom vaskršnja jaja šarati perom i voskom.

- U početku sam to radila sa flomasterima i sve sam gledala kako to moja majka radi. Bila sam malo trapava pa se dešavalo da po koje jaje i razbijem. Malo po malo, kada sam odrasla probala sam i ja da šaram ovom tehnikom, u početku je to izgledalo kao dečije jaje, ali sada je je to sve malo lepše i trudim se da to što znam, sačuvam - rekla je njena ćerka Ana Dolović.

Ukrašavanje vaskršnjih jaja samo je jedan od načina čuvanja tradicije, ali i prilika da se porodica okupi i zajedno provede dane pred veliki hrišćaski praznik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike