Objavljeni rezultati testova probne male mature!

29.03.2023

13:07

0

Autor: J. S. J.

Umesto kombinovanog testa na završnom ispitu đaci biraju jedan od pet predmeta, koje su do sada imali u sklopu tog testa

Objavljeni rezultati testova probne male mature!
Naučno takmičenje na svetu koje istovremeno pokriva fiziku, hemiju i biologiju. - Copyright Pixabay

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja objavio je testove sa probnog završnog ispita koje su osmaci polagali 24. i 25. marta u svojim osnovnim školama.

Pogledajte testove i rešenja.

Učenicima su na ispitu iz srpskog jezika najteže "pale" glasovne promene i dugi tekstovi koje je trebalo pročitati  Ipak, kažu, da je bio lakši od matematike koju su polagali prethodnog dana.

Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali, takođe, juče, a koji je ove godine po prvi put rađen po novom sistemu po kom su deca birala jedan od pet predmeta koji će polagati.

Osim gramatike, na testu iz srpskog jezika bila su i pitanja iz književnosti, trebalo je prepoznati dela Branka Ćopića, Petra Kočića, Ive Andrića.

Inače, ova generacija polaže malu maturu po izmenjenim pravilima. Umesto kombinovanog testa na završnom ispitu biraju jedan od pet predmeta, koje su do sada imali u sklopu tog testa.

Prema podacima Ministarstva prosvete, najviše osmaka izabralo je kao treći test biologiju – 38 odsto, za geografiju se odlučilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto ulenika, devet odsto je polagalo hemiju, a osam odsto fiziku.

Mala matura biće održana 21. 22. i 23. juna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike