24sedam u selu Vučić! Složno i napredno šumadijsko mesto bogate istorije, u kojem, uprkos trendovima, broj stanovnika raste! (FOTO)

25.03.2023

19:30

0

Autor: Ekipa 24sedam

Posetili smo selo složnih, vrednih i naprednih Šumadinaca

24sedam u selu Vučić! Složno i napredno šumadijsko mesto bogate istorije, u kojem, uprkos trendovima, broj stanovnika raste!  (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Šumadiji, nedaleko od Rače, nalazi se selo Vučić, koje je u poslednjih nekoliko godina postalo predmet sveopštog interesovanja zbog naziva koje je istovetno prezimenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Ekipa portala 24sedam posetila je ovo mirno mesto smešteno u donjoj Lepenici, kako bi saznala više o poreklu pomenutog naziva, kao i o životu lokalnog stanovništva.

U prelepom krajoliku Šumadije dočekali su nas trenutno najpoznatiji meštani Vučiča - narodna poslanica Srpske napredne stranke Milica Obradović, poznati lingvista i književnik doktor Mališa Stanojević i Srđan Marković, dugogodišnji predsednik Mesne zajednice.

Književnik i lokalni hroničar Mališa Stanojević nam na samom početku razgovora skreće pažnju na jednu zanimljivu činjenicu.

- Verovatno ste pri dolasku primetili da, pored Rače, postoji i mesto koje nosi naziv Donja Rača? Logičan je zaključak da, pored Rače i Donje Rače, postoji i Gornja Rača, ali nje nema. Evo o čemu je reč. Gornja Rača je nekada obuhvatala prostor našeg sela Vučić, kao i okolnih sela Miraševca i Popovića. Kada su formirana ova naselja, taj naziv je nestao iz upotrebe - pojasnio nam je Stanojević.

24sedam/Goran Sivački
Mališa Stanojević

 

Kako je nastalo ime sela?

Kako je razgovor počeo upravo o nazivima lokalnih toponima, odmah smo prešli na stvar, u želji da otkrijemo poreklo naziva sela Vučić. 

- Prema legendi koju i danas volimo da istaknemo, ime selu dali su Račani (stanovnici Rače na koju se selo Vučić naslanja), još pre osnivanja sela. Prema lokalnom predanju, ovde je nekada bila gusta šuma sa mnogo vukova – vučića. S druge strane, postoji i verovanje da je selo dobilo ime po nekom Vučiću koga su zatekli osnivači sela koji su se tu doselili početkom 19. veka iz istočne Srbije - otkiva nam Stanojević.

Mališa Stanojević/Privatna Arhiva
 

 

Selo koje se obnavljalo „seobama Srba“

Kada govorimo o osnivačima sela, ovaj hroničar lokalne istorije sugeriše nam da je ispravnije nazvati ih obnavljačima života u naseljima koja su zatekli pusta ili porušena, što je bio slučaj sa gotovo celom Šumadijom tog vremena. 

- Naselje je svakako postojalo i pre 19. veka, ali je tokom burnog istorijskog perioda i nestanka srpske države, kao i cela Šumadija, u jednom trenutku opustelo. U periodu oko Prvog srpskog ustanka, zbog zuluma lokalnih Turaka, stanovništvo Timočke Krajine odlučuje da napusti svoje domove, a nekolicina njih naseljava prostor na kome smo danas - pojašnjava nam poznati književnik. 

Za godinu osnivanja ili, tačnije, obnavljanja sela uzima se 1806. godina, tokom koje je veliki broj stanovnika doseljen na prostor današnje Šumadije, tadašnje Karađorđeve Srbije. 

Mališa Stanojević/Privatna Arhiva
 

 

Kao i za ostatak okolnih naselja, i za Vučić se može reći da je selo nastalo i obnavljano „seobama“. 

Migracije srpskog naroda od početka 19. do kraja 20. veka  

Doktor Stojanović nam otkriva da su nakon devetnaestovekovnih migracija na demografiju Vučića najviše uticale one iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Tada je na prostor Vučića naseljen određen broj porodica - najpre sa Metohije, a onda i sa Kosova. Takođe, devedesetih godina prošloga veka u Vučiću svoj dom pronalaze i porodice izbegle sa ratom zahvaćenih područja tokom sukoba za jugoslovensko nasleđe u današnjoj BiH i Hrvatskoj. 

Izgradnja seoske crkve spojila starosedeoce i doseljenike

Naši domaćini ističu da je izgradnja hrama posvećenog Svetom jevanđelisti Marku doprinela tome da se nakon poslednjih migracija s kraja prošlog veka starosedelačko stanovništvo i novo stanovništvo bolje povežu i bolje razumeju. Pre izgradnje seoskog hrama stanovništvo Vučića je bilo pod parohijom račanskog hrama Svetog Petra i Pavla.

- Ideja za izgradnju hrama javila se 1996, a dve godine nakon toga položen je osveštan temelj - pojašnjava nam Mališa Stojanović, i dodaje:

- Svakog 8. maja na proslavi seoske slave okupe se meštani s brojnim gostima, a celo mesto odiše svečanom i slavljeničkom atmosferom.

 

Zanimljivo je da su Vučićanci nekada kao zavetinu obeležavali Mladence, dok su litije i danas na drugi dan Trojica, kada se posećuju seoski zapisi, kojih ima čak šest.

Privatana arhiva/Srđan Marković
 

 

Na Preobraženje, Vučićanci se sastaju „Pod orahom“

Na dan Preobraženja Gospodnjeg (19. avgusta), u Vučiću se održava tradicionalna manifestacija „Pod orahom”, koja je prošle godine obeležila četvrt veka postojanja. 

„Pod orahom“ slovi za jednu od najlepših manifestacija koje neguju tradicije kulturnog amaterizma u ovim krajevima. Zahvaljujući ovom događaju mladima iz Vučića i okoline prenose se znanja i veštine srpskog folklora, tradicionalne muzike i igara. 

Idejni pokretač manifestacije je upravo jedan od naših sagovornika, Mališa Stanojević, a organizuje se pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Rača u saradnji sa Mesnom zajednicom Vučić. Veliki broj umetnika iz cele Srbije predstavio se Vučićancima za prethodnih 25 godina.

 

O Preobraženju centar sela postaje svojevrsna pozornica, na kojoj defiluje razdragana omladina iz mnogobrojnih kulturno-umetničkih društava. Oni stariji mlađima prenose priče iz davnina, ostavljajući im u amanet da ne zaborave kako su Vučićanci domaćini široke duše, koji drže do svog sela i svoje zajednice. 

Selo Vučić se može pohvaliti bogatom istorijom kulturnog amaterizma. Seoski dom kulture bio je svedok na stotine predstava i svečanosti koje su decenijama doprinosile razvoju i kulturnom uzdizanju stanovništva.

 

Ono na šta su posebno ponosni naši današnji sagovornici jeste to da je selo dalo veliki broj obrazovanih i uglednih ljudi koji su svoje karijere gradili širom Srbije i inostranstva. 

Vučić - selo koje raste

Dugogodišnji predsednik Mesne zajednice sela Vučić Srđan Marković sa ponosom ističe da, za razliku od globalnog trenda iseljavanja stanovništva sa seoskih područja, u ovom mestu broj stanovnika raste.

- Između dva popisa imamo povećanje broja stanovnika, što nas sve zajedno veoma raduje. U selu danas živi oko 800 stanovnika u oko 180 domaćinstava. Meštani se bave poljoprivredom, a mnogi su zaposleni u obližnjoj Rači ili u industrijskom centru Šumadije – Kragujevcu

24sedam/Goran Sivački
Srđan Marković 

 

Meštani Vučića su poznati i kao dobre zanatlije, a posebno su ponosni na dugogodišnju praksu gajenja cveća i rasada, po čemu je selo čuveno, rekao nam je Marković, i dodao: 

- Mladi u selu se okupljaju oko Fudbalskog kluba Karađorđe – Vučić, koji se takmiči u Međuopštinskoj ligi Rača - Knić - Batočina. Seosku školu pohađaju učenici prva četiri razreda, dok nakon toga školovanje nastavljaju u Rači

Privatana arhiva/Srđan Marković
 

 

Vučić dominantno pobeđuje u Vučiću

Narodna poslanica Srpske napredne stranke Milica Obradović s ponosom ističe da je iz sela Vučić, za koje kaže da je mesto po meri za život. Kako ističe, ponosna je na brojna ulaganja koja imaju cilj da mlade zadrže na selu, a i da starijim stanovnicima omoguće udoban i prijatan život. 

- U Vučiću se živi mirnim porodičnim životom. Lokalna samouprava godinama ulaže sredstva u putnu i ostalu infrastrukturu. U selu je nedavno sprovedena gasifikacija, što je svakako velika stvar za sve naše meštane. Rekonstruisali smo seoski dom kulture. Kako se Vučić naslanja na centar naše opštine – varošicu Raču, možemo reći da meštanima malo šta nedostaje. Nakon rekonstrukcije predškolske ustanove „Naša radost“ u Rači nema više lista čekanja za upis najmlađih u vrtić, što je značajno za celu opštinu, pa i za selo Vučić.  Trenutno je u toku projekat rekonstrukcije Doma zdravlja, što će dodatno podići kvalitet života svih građana naše opštine, jer će imati najkvalitetniju zdravstvenu negu.

 

Obradovićeva ističe da, pored brojnih ulaganja na lokalnom nivou, stanovništvo ovog šumadijskog sela posebno pozdravlja projekat izgradnje auto–puta Karađorđe, za koji se očekuje da će proći upravo ovim krajem. 

Na pitanje da li su Vučićanci ponosni na to što je na čelu Srbije neko čije prezime nose u nazivu sela, narodna poslanica nam kaže sledeće:

- Naravno da jesmo, predsednik je ovde veoma popularan, što se najbolje može videti po rezultatima izbora. Predsednik Vučić u Vučiću uvek osvaja najveći broj glasova! Tako je na poslednjim izborima predsednikova pobeda bila dominantna, sa preko 80 odsto osvojenih glasova. 

Sećanje na pretke bez ideoloških barijera

U dvorištu Doma kulture podignuti su spomenici stradalim Vučićancima u oba svetska rata.

Naši domaćini objašnjavaju da žrtve oba rata poštuju sa dužnim pijetetom, bez obzira na ideološki kontekst. Tako se u Vučiću jedan do drugog nalaze spomenici vojnicima Kraljevine i onima kojima je na srcu bila bliža Republika. Kako sami kažu, krst i petokraka su simboli, a meštani Vučića su i jedni i drugi. 

24sedam/Goran Sivački
 

 

Nakon prijatnog razgovora sa našim domaćinima, izdvojili smo malo vremena i prošetali ovim plemenitim krajem, u kojem krajolik, okupan prolećnim suncem, ima jedinstvene boje. Prijatno prepodne u selu složnih, vrednih i naprednih Šumadinaca blagotvorno je delovalo na nas, i sa osmehom odlazimo narednim obavezama. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike