U danu kad već imamo 4 teške saobraćajke, bahati vozač pretiče preko pune linije! Ovako nastaju tragedije na putevima, a šta je rešenje?

25.02.2023

14:16

0

Autor: J.N.

Pogrešna procena i ubeđenje "mogu ja to" najčešće su uzrok. I trenutak nepažnje dovoljan je za ceo život krivice i savesti koja peče poput pakla

U danu kad već imamo 4 teške saobraćajke, bahati vozač pretiče preko pune linije! Ovako nastaju tragedije na putevima, a šta je rešenje?
Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Preticanje u saobraćaju na deonici puta gde to nije dozvoljeno, uz obavezno prekoračenje brzine koje nekako ide uz to, najčešći je uzrok teških saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom (ili pak teškim povredama učesnika).

U danu kada već imamo nekoliko teških saobraćajnih nesreća u Srbiji (a tek što je podne prošlo), dok još nisamo procesuirali jezive snimke gde vatrogasci seku automobil i izvlače teško povređenog muškarca, pijanog vozača koji je kod Bečeja kolima uleteo u porodičnu kuću i povredio devojku koja je bezbrižno spavala u svom krevetu, drugi pijani vozač izazvao nesreću u Smederevu, gde su četiri osobe povređene...do nas dolazi snimak bahate vožnje iz okoline Beograda.

Naime, na Instagram stranici 192_rs objavljen je snimak preticanja na novom obrenovačkom putu na kom se vidi da vozilo, na punoj liniji u naselju Ostružnica pretiče ostala kola, "provlači se" između onih koja mu idu u susret iz suprotne trake, ne mareći za bezbednost.

Kako dolazi do teških saobraćajnih nesreća koje danima iza nas pune crne hronike novina? Evo, ovako!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pogrešna procena i ubeđenje "mogu ja to" najčešće su uzrok.

Ovaj bahati vozač danas je uspeo da izbegne teže posledice, vidi se na snimku. Tu sreću pak nisu imali svi. 

O patnji porodice koja je izgubila sina, brata, prijatelja mogli bi romani da se ispišu i reka suza isplače.

I čini se da bi razgovor sa porodicama onih kojima je bahata vožnja oduzela najmilije bile dovoljnan za prevenciju, da javnost shvati da nepoštovanje saobraćajnih propisa nosi ozbiljne opasnosti, a kad se nesreća desi, ispravke nema. 

I trenutak nepažnje dovoljan je za ceo život krivice i savesti koja peče poput pakla.

Crne brojke

Već posle prvih devet dana ove godine, zabeleženo je 19.451 saobraćajnih prekršaja, među kojima je bilo 1.535 slučajeva vožnje pod dejstvom alkohola, saopštilo je tada Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

U njihovim prostorijama zadržano je 270 vozača koji su automobilom upravljali sa više od 1,2 promila alkohola u organizmu, a njih 68 vozili su pod dejstvom droge.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
 

Zbog prekoračenja dozvoljene brzine sankcionisan je 8.251 vozač, od kojih je 12 vozilo brzinom većom od 200 kilometara na čas.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja spas?

Vožnja u pijanom stanju, divljanje za volanom na ulicama, preticanja i izazivanja opasnosti po druge učesnike...samo su neki od prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo, prema predloženim Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Da li je to spas od sve češćih prekršaja koje vozači prave i nepoštovanja saobraćajnih propisa?

Dobra strategija države i edukacija građana uz masovnije medijske kampanje bila bi "dobitna kombinacija" ocenjuju stručnjaci, a adekvatna kazne oduzimanje automobila i vozačke dozvole.

Po ugledu na svet, mogli bismo da pooštrimo kazne, pa bi u slučaju da se ugledamo na Veliku Britanuju, za one učesnike u saobraćaju koji su bahatom vožnjom ili zbog droge i alkohola usmrtili drugo lice, slediti doživotna kazna zatvora.

Italija kažnjava smrtni ishod u nesreći sa osam do 12 godina zatvora, ukoliko je vozač koji je izazvao nesreću bio pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike