Sablasne slike sa Zlatarskog jezera konačno su prošlost: Uprkos lošim prognozama, jezero se napunilo za nekoliko meseci!

23.02.2023

10:15

0

Iako su zbog veoma teške hidrološke situacije postojala predviđanja da će se Zlatarsko jezero u normalan nivo vratiti tek za nekoliko godina, trenutna situacija opovrgla je te tvrdnje

Sablasne slike sa Zlatarskog jezera konačno su prošlost: Uprkos lošim prognozama, jezero se napunilo za nekoliko meseci!
Copyright Foto: RINA

Sablasne slike sa Zlataskog jezera, gole stene i živo blato, konačno su, zahvaljujući jesenjim padavinama i snegu, postale prošlost. Trenutna kota Zlatarskog jezera je 877 metara nadmorske visine, što je oko 80 odsto od ukupne akumulacije.

- S obzirom na to da je zima i da su niske temperature - merili smo i minus 20 stepeni celzijusa - povećana je potrošnja, a samim tim i proizvodnja električne energije, tako da je za ovaj period godine popunjenost akumulacije iznad višegodišnjeg proseka. Imali smo bolju hidrološku sliku krajem prošle i početkom ove godine. Tako da smo značajno dopunili akumulaciju i podigli kotu za preko 25 metara - kaže za RINU Predrag Šaponjić, direktor "Limskih hidroelektrana".

Iako su zbog veoma teške hidrološke situacije postojala predviđanja da će se Zlatarsko jezero u normalan nivo vratiti tek za nekoliko godina, trenutna situacija opovrgla je te tvrdnje. Prema rečima Šaponjića, ceo proces završen je za svega nekoliko meseci, a glavni razlog prošlogodišnjeg niskog vodostaja nije proizvodnja električne energije već suša kakva se ne pamti u poslednjih deset godina.

Foto: RINA
 

- Sve četiri hidroelektrane koje su pod upravom „Limskih hidroelektrana” su deo EPS-a i mi radimo u skladu sa dozvolama koje dobijamo od Ministarstva. Znači, sve što radimo kada proizvodimo električnu energiju, radimo u skladu sa vodnom dozvolom. Prošla godina je bila loša što se tiče hidrologije, možda najlošija u poslednjih 10 godina, i u odnosu na 2021. proizvodnja je bila manja za 40 odsto. Što se tiče same popunjenosti akumulacije, to zavisi od same hidrologije i proizvodnje. Bilo je tvrdnji da se akumulacija neće napuniti više godina, pa čak ni za sedam godina, a mi smo u poslednja dva i po meseca, dobrim planiranjem proizvodnje i dobrom hidrologijom, napunili u potpunosti akumulaciju za ovaj period godine - rekao je Šaponjić.

Zbog trenutno velikog priliva vode i očekivanja njenog povećanja usled topljenja snežnog pokrivača i prolećnih padavina, iz Uvačkog jezera deo vode prebacuje se u Zlatarsko jezero, dok se Uvačko, koje se nalazi uzvodno od Zlatarskog, sprema za primanje velikih količina voda. Zlatarsko jezero zajedno sa jezerom Uvac zapremine je 470 miliona kubnih metara.

- Sredinom januara smo na Uvcu beležili ekstremno visoke dotoke vode. To je bilo preko 260 kubnih metara vode u sekundi. Trenutno, agregat na hidroelektrani „Uvac” radi, tako da dopunjujemo akumulaciju Zlatarskog jezera. Akumulaciju Uvac spremamo za prolećne vode. Taj basen iz koga uzimamo vodu je deo Peštera, Zlatara, Jadovnika i očekujemo u narednom periodu više temperature, otapanje snega koji je preko pola metra i punjenje akumulacije na Uvačkom jezeru, a Zlatarsko upravo najveću količinu vode dobija preko Uvačkog jezera - kaže Šaponjić.

Radovi na hidroelektrani u toku

Od četiri hidroelektrane koliko ih ima u nadležnosti „Limskih hidroelekltrana”, tri se nalaze na Uvcu. To su HE Kokin Brod, Uvac i Bistrica, dok se samo HE Potpeć nalazi na Limu.

- U toku su veliki radovi na revitalizaciji naše najstarije i najveće, a to je Bistrica. Pred EPS-om su veliki planovi. To je izgradnja reverzibilne "Bistrica 2" koja će se prostirati između Radojinskog jezera i nove brane "Klak". To je veliki projekat EPS-a, trenutno možda i najveći u Republici Srbiji. Mi uveliko radimo na tom projektu i imamo podršku i države i Vlade i predsednika Republike, i on je značajan ne samo za EPS već i za celu Republiku Srbiju - zaključio je Šaponjić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike